Un cadran solar cu o vechime de peste 2.000 de ani, descoperit în sudul Turciei

Un cadran solar cu o vechime de peste 2.000 de ani, descoperit în sudul Turciei

Un cadran solar străvechi, cu o vechime de peste 2.000 de ani, a fost descoperit în Denizli, un oraş din sud-vestul Turciei, a anunţat vineri agenţia de presă Anadolu, citată de DPA.

Cadranul solar din marmură, realizat în stilul elenistic, a fost găsit într-o zonă în care în Antichitate se afla oraşul Laodicea, la aproximativ 600 de kilometri sud faţă de Istanbul.

Orientat spre soare, cadranul indică anotimpurile şi lunile anului, orele zilei şi reprezintă "un obiect unic", a declarat Celal Simsek, rectorul catedrei de Arheologie de la Universitatea Pamukkale din Denizli.

Cadranul este decorat cu imagini care prezintă frunze şi numele greceşti ale anotimpurilor, însă îi lipseşte acul care produce umbra, cunoscut sub denumirea de "gnomon".

Construit în secolul al III-lea î.e.n., oraşul Laodicea se află pe lista siturilor propuse spre a fi incluse în patrimoniul UNESCO încă din 2013. În acest oraş se afla una dintre cele şapte biserici menţionate în "Apocalipsa lui Ioan", potrivit UNESCO.

Printre clădirile bine conservate din acest oraş din Antichitate se află şi cel mai mare stadion antic din Turcia, un teatru şi o piaţă sacră.

Laodicea este cel mai mare oraş antic descoperit în Turcia modernă, după Efes, situat la sud de Izmir şi aflat la o distanţă de 200 de kilometri spre vest.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…