Un chinez a scris 400 de ghiduri de arte marțiale pentru a transmite noilor generații ''comorile'' tradiționale

Un chinez a scris 400 de ghiduri de arte marțiale pentru a transmite noilor generații ''comorile'' tradiționale

Un bărbat din provincia Hebei din nordul Chinei, practicant al artelor marțiale, a scris 400 de ghiduri în ultimii 30 de ani în care oferă instrucțiuni atât pentru lupta cu pumnul cât și pentru cea cu ajutorul unui instrument, în diverse forme ale stilurilor locale ale acestei practici, informează Xinhua.

Wang Changyou, în vârstă de 53 de ani, trăiește în orașul Cangzhou, din estul Hebei, binecunoscut drept ''leagănul artelor marțiale'' din China. El a început să practice acest sport la vârstă fragedă, iar în prezent este membru al Asociației Artelor Marțiale din China.

De-a lungul deceniilor în care a practicat diverse stiluri, Wang a descoperit că artele marțiale erau în general predate prin demonstrații fizice și instrucțiuni verbale lipsind ghidurile scrise care să ofere un suport pentru noțiuni. ''Acesta nu este un lucru bun pentru predarea artelor marțiale'', a declarat Wang. ''Există riscul ca mișcările să fie percepute greșit de către practicieni din cauza accentelor profesorilor, iar mișcările greșite vor fi transmise apoi din generație în generație'', a completat acesta.

Mai mult, unele stiluri nu au mai avut adepți care să moștenească învățăturile, iar Wang își face griji că unele dintre artele marțiale ar putea dispărea. ''Există o urgență cu privire la salvarea lor pentru generațiile care vor urma'', a spus acesta, potrivit sursei citate.

''Cangzhou este bogată în arte marțiale chinezești, aceasta fiind o parte a comorilor spirituale și culturale ce aparțin tuturor chinezilor'', susține Wang. ''Ca practicant tradițional, eu sunt responsabil pentru mă asigura că artele marțiale chinezești sunt bine conservate și sunt transmise mai departe'', a mai spus acesta.

Wang a început un proiect imens în 1986: colectarea, înregistrarea și compilarea abilităților și mișcărilor din diverse stiluri de arte marțiale originare din Cangzhou. El a folosit o peniță pentru a nota pe hârtie de orez elementele esențiale pentru fiecare set de mișcări, însoțite de desene elaborate și a compilat toate aceste materiale în cărți legate cu sfoară. În prezent, a încheiat 400 de astfel de ghiduri care cuprind 12 stiluri reprezentantive de arte marțiale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 Zvonuri picante și speculații despre infidelitate și criză conjugală la vârful monarhiei britanice

3 Foarte interesante amănunte...

4 Se deschide o nouă porțiune din Autostrada Bucureștiului A0: „luni, 15 aprilie, de la ora 14.00!”

5 VIDEO „Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris. Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla”