Un chinez a scris 400 de ghiduri de arte marțiale pentru a transmite noilor generații ''comorile'' tradiționale

Un bărbat din provincia Hebei din nordul Chinei, practicant al artelor marțiale, a scris 400 de ghiduri în ultimii 30 de ani în care oferă instrucțiuni atât pentru lupta cu pumnul cât și pentru cea cu ajutorul unui instrument, în diverse forme ale stilurilor locale ale acestei practici, informează Xinhua.

Wang Changyou, în vârstă de 53 de ani, trăiește în orașul Cangzhou, din estul Hebei, binecunoscut drept ''leagănul artelor marțiale'' din China. El a început să practice acest sport la vârstă fragedă, iar în prezent este membru al Asociației Artelor Marțiale din China.

De-a lungul deceniilor în care a practicat diverse stiluri, Wang a descoperit că artele marțiale erau în general predate prin demonstrații fizice și instrucțiuni verbale lipsind ghidurile scrise care să ofere un suport pentru noțiuni. ''Acesta nu este un lucru bun pentru predarea artelor marțiale'', a declarat Wang. ''Există riscul ca mișcările să fie percepute greșit de către practicieni din cauza accentelor profesorilor, iar mișcările greșite vor fi transmise apoi din generație în generație'', a completat acesta.

Mai mult, unele stiluri nu au mai avut adepți care să moștenească învățăturile, iar Wang își face griji că unele dintre artele marțiale ar putea dispărea. ''Există o urgență cu privire la salvarea lor pentru generațiile care vor urma'', a spus acesta, potrivit sursei citate.

''Cangzhou este bogată în arte marțiale chinezești, aceasta fiind o parte a comorilor spirituale și culturale ce aparțin tuturor chinezilor'', susține Wang. ''Ca practicant tradițional, eu sunt responsabil pentru mă asigura că artele marțiale chinezești sunt bine conservate și sunt transmise mai departe'', a mai spus acesta.

Wang a început un proiect imens în 1986: colectarea, înregistrarea și compilarea abilităților și mișcărilor din diverse stiluri de arte marțiale originare din Cangzhou. El a folosit o peniță pentru a nota pe hârtie de orez elementele esențiale pentru fiecare set de mișcări, însoțite de desene elaborate și a compilat toate aceste materiale în cărți legate cu sfoară. În prezent, a încheiat 400 de astfel de ghiduri care cuprind 12 stiluri reprezentantive de arte marțiale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

4 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…

5 Întâlniri de taină în biserică între şefii Poliţiei şi membri ai clanului Duduianu, în miez de noapte