Un ciclon mediteranean lovește România. Unde fac ravagii furtunile și ploile violente, cât scad temperaturile

Un ciclon mediteranean lovește România. Unde fac ravagii furtunile și ploile violente, cât scad temperaturile

Vremea se strică în toată țara după câteva zile cu temperaturi. Un ciclon mediteranean lovește România aducând ploi puternice și furtuni violente. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere începând cu seara zilei de marți, 16 mai.

Vremea se schimbă radical FOTO Shutterstock

"Căldura vine la pachet cu fenomenele de instabilitate atmosferică, care se vor manifesta începând de marți după-amiază, în special în regiunile intracarpatice și în zonele de munte.

Miercuri se vor manifesta în jumătatea sud-vestică a teritoriului, acolo unde ne așteptăm la cantități importante de apă și la averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, care pot lua, local, și aspect de vijelie, dar și căderi de grindină. Mâine va fi o vreme deosebit de caldă. Ne vom apropia de 28 de grade Celsius, în special în sudul extrem.

Pe la mijlocul săptămânii, mai ales spre final, ne vom apropia de normalul termic al datei din calendar, anume 18-24 de grade", a explicat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Cod galben în 6 județe

De altfel, meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ploi abundente, începând de marţi seară, în şase judeţe din Oltenia şi sud-vestul Munteniei, unde cantităţile de apă vor fi de 25-30 de litri pe metrul pătrat. În regiunile intracarpatice, după-amiaza vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Cod galben de ploi puternice în 6 județe FOTO meteoromania.ro

Cod galben de ploi puternice în 6 județe FOTO meteoromania.ro

Este vorba despre judeţele Gorj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Dolj şi Mehedinţi.

În Oltenia şi sud-vestul Munteniei vor fi ploi ce vor avea şi caracter de aversă şi, mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25-30 l/mp şi izolat vor depăşi 35-40 l/mp”, a arătat ANM. Îndeosebi în regiunile intracarpatice, în a doua parte a zilelor de marţi şi miercuri, vor fi intervale cu averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină.

Instabilitatea atmosferică accentuată

Miercuri, 17 mai, vremea va fi în general instabilă în jumătatea de sud-vest a țării unde vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial și descărcări electrice. Pe alocuri -în timp scurt sau prin acumulare- se vor înregistra cantități de apă însemnate și vor fi condiții de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe suprafețe mici. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în sud, centru și nord-est precum și pe crestele montane, iar de scurtă durată și în timpul ploilor.

"Temperaturile maxime, mai scăzute decât în ziua precedentă îndeosebi în regiunile sudice și centrale, se vor încadra între 17 și 25 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 5 și 14 grade Celsius", anunță ANM.

În București, vremea va fi în general instabilă și se va răcori. Temporar înnorările vor fi accentuate și, în special în prima parte a intervalului, vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat ziua. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 20 și 22 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 9 și 12 grade Celsius.

Valori termice sub normalul perioadei în sud-vest

Joi, 17 mai, meteorologii anunță înnorări și ploi ce se vor semnala local în vest, sud și la munte și pe alocuri în restul țării. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-estul teritoriului, parțial în centru, precum și în zona Carpaților de Curbură. Temperaturile maxime , sub cele specifice perioadei în regiunile sud-vestice și în jurul celor normale în rest, se vor încadra între 18 și 26 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 8 și 14 grade Celsius.

În Capitală, conform ANM, cerul va fi temporar noros și vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla moderat ziua. Temperatura aerului va avea valori normale pentru a doua decadă a lunii mai, cu maxima de 23 grade Celsius și minima cuprinsă între 10 și 13 grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...