Un colaborator al Kremlinului recunoaște că distrugerea barajului Kahovka ajută armata rusă

Un colaborator al Kremlinului recunoaște că distrugerea barajului Kahovka ajută armata rusă

Vladimir Saldo, un colaborator al Kremlinului numit la conducerea părții din regiunea Herson ocupate de armata rusă, a recunoscut miercuri că distrugerea barajului Kahovka ajută Moscova, așa cum afirmă și numeroși experți occidentali.

Vladimir Saldo FOTO EPA-EFE

„Din punct de vedere militar, situaţia operativă şi tactică este în favoarea forţelor ruse” după distrugerea barajului Kahovka, a declarat Saldo în cadrul unei emisiuni a propagandistului pro-Kremlin Vladimir Soloviov.

Totuși, la fel ca șefii săi de la Moscova, Saldo susține că ucrainenii au distrus barajul și pretinde că știe de ce. „Şi-au făcut rău singuri cu asta. S-a calculat că subminarea barajului ar oferi un avantaj strategic sau operaţional forţelor armate ucrainene. Dar nu vor putea să facă nimic. Trupele noastre au acum un spaţiu deschis, care arată cine şi cum încearcă să treacă” în cursul inferior al fluviului Nipru, spune Saldo, citat de agenția de presă EFE.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecție cu sediul în Statele Unite, a refuzat miercuri să comenteze ce s-a întâmplat cu exactitate la barajul Kahovka, dar şi-a reiterat analiza din octombrie 2022, când a afirmat că „ruşii au un interes mai mare şi mai clar în inundarea” fluviului Nipru, în pofida daunelor pe care le-ar provoca propriilor poziţii, notează EFE, preluată de Agerpres .

ISW subliniază că Ucraina nu are niciun interes material în aruncarea în aer a barajului, spre deosebire de Rusia, care „se poate folosi de inundaţii pentru a largi fluviul Nipru şi a complica încercările de contraofensivă ale Ucrainei prin intermediul unei resurse de apă deja dificil” de traversat.

Potrivit ISW, imaginile rezultate în urma deversării apei, coroborate cu afirmaţiile făcute de bloggeri militari ruşi, „sugerează că potopul a măturat poziţiile ucrainene de lângă malul Niprului şi a forţat trupele ucrainene să se evacueze în grabă sub tirurile artileriei ruse”.

Consilierul biroului prezidenţial ucrainean Mîhailo Podoliak a reamintit miercuri că Volodimir Zelenski a avertizat încă din octombrie anul trecut că Rusia a minat porţile barajului Kahovka.

„Octombrie 2022. Ucraina avertizează lumea că Rusia pregăteşte un dezastru de factură umană. Porţile barajului au fost minate. Răspunsul... tăcere. Nicio îngrijorare, niciun avertisment”, a scris Podoliak pe contul său de Twitter.

„Iunie 2023. Rusia aruncă în aer centrala hidroelectrică Kahovka. Nu este timpul să tragem concluzii? Şi, poate, să ne dăm seama cine, când, de ce şi cum a planificat distrugerea centralei”, a conchis consilierul prezidențial ucrainean, potrivit Agerpres .

Pe 20 octombrie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în faţa Consiliului European că deţine „informaţii potrivit cărora Rusia a minat centrala hidroelectrică Kahovka”, pe care o ocupă încă din primele zile ale invaziei.

Ucraina afirmă că Rusia a detonat deliberat barajul în scopul de a perturba contraofensiva sa. Într-un discurs susținut marți seara, Zelenski a declarat că dezastrul de la centrala Kahovka nu-i va opri pe ucraineni să-și elibereze teritoriile ocupate de ruși.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat