Un comando de elită ucrainean pe jet-ski-uri a efectuat un raid îndrăzneț asupra unei stații rusești de război electronic din Crimeea

Un comando de elită ucrainean pe jet-ski-uri a efectuat un raid îndrăzneț asupra unei stații rusești de război electronic din Crimeea

O unitate de comando ucraineană s-a deplasat pe ascuns în Marea Neagră cu jet-ski-uri și a efectuat un raid îndrăzneț asupra unei stații rusești de război electronic din Crimeea.

Exerciții ale militarilor ruși, de Ziua Marinei, la Sevastopol 29 iulie 2018 Foto AFP (Arhivă)

Un grup de aproximativ 20 de militari din Batalionul „Frăției” au îndeplinit misiunea de Ziua Independenței Ucrainei, 24 august, a informat The Times of London.

Fiecare jet ski a transportat doi soldați ucraineni și a călătorit 125 de mile peste mare pentru a ajunge în peninsula Crimeea.

„Prima noastră țintă a fost o stație de război electronic atât de puternică încât nici măcar o busolă nu ar putea funcționa pe o rază de 20 de mile de țărm”, a declarat Borghese, comandantul batalionului care a coordonat misiunea în acea zi, pentru The Times.

Stația de război electronic a zădărnicit loviturile cu drone și a urmărit rachetele britanice Storm Shadow.

Levan, al doilea comandant al regimentului de elită al forțelor speciale, grupul Timur, a declarat pentru The Times că și-a petrecut două săptămâni exersând călătoria pe un jet ski înainte de misiunea lor.

În timp ce unitatea se apropia de peninsulă, cinci nave de sprijin ucrainene au tras în pozițiile rusești ca o tactică de diversiune, potrivit The Times.

Planul inițial era să plaseze explozibili la fața locului înainte de a pleca, dar soldații au fost reperați și au trebuit să recurgă la planul lor de rezervă și, în schimb, l-au lovit cu arme antitanc și grenade propulsate de rachete, a declarat Borghese pentru The Times.

Membrii comandourilor trebuie să fie „înotători de luptă”, cu „credință în Dumnezeu”

Grupul Timur a fost însărcinat, de asemenea, de șeful de spionaj al Ucrainei, Kyrylo Budanov, să ridice un steag ucrainean în peninsulă pentru prima dată în aproape un deceniu, a informat The Times.

La acea vreme, agenția de informații a Ucrainei GUR a spus că a fost efectuată o misiune de succes care a implicat distrugerea echipamentelor inamice și a spus că „steagul de stat a arborat din nou în Crimeea ucraineană”.

După atac, forțele ruse i-au urmărit pe soldații ucraineni folosind avioane de război și bărci de patrulare Raptor, determinând o evacuare rapidă și dramatică.

„A fost o bătălie de câteva ore între toate aceste sisteme moderne de apărare și aviație”, a spus Levan.

Numele unității se referă la un aspect religios al misiunii sale. Afișele sale de recrutare atrag „înotătorii de luptă” cu „credința în Dumnezeu”, a spus The Times.

Crimeea este vizată

În ultimele săptămâni, Ucraina și-a intensificat atacurile asupra peninsulei Crimeea , lovind diferite baze ale Flotei Ruse de la Marea Neagră.

Levan susține că misiunea grupului său a fost catalizatorul următoarelor atacuri.

„Sunt mândru de băieții mei, de curajul luptătorilor noștri și de pregătirea lor fizică incredibilă. Puteți vedea că după ce am aterizat în peninsulă, acolo au început să se întâmple o mulțime de lucruri interesante. Vă pot spune că această misiune a declanșat totul. A fost executată pentru a face inamicul mai vulnerabil", a spus Levan.

„Acum avem mijloacele pentru a planifica și executa operațiuni și mai mari. Urmează multe altele”, încheie Levan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat