Un copil care nu vrea să-și vadă tatăl de care mama a divorțat, obligat de judecători să meargă la psiholog

Un copil care nu vrea să-și vadă tatăl de care mama a divorțat, obligat de judecători să meargă la psiholog

Judecătoria Odorheiu Secuiesc a dispus, la cererea Protecției Copilului, intrarea unui copil de trei, care nu vrea să își vadă tatăl, într-un program consiliere psihologică de trei luni.

Un copil este obligat să intre într-un program de consiliere psihologică FOTO Pixabay

Un copil ai cărui părinți au divorțat și al cărui domiciliu a fost stabilit la mamă, cu un program de vizitare din partea tatălui, va fi nevoit să urmeze un program de consiliere psihologică de trei luni pentru că a refuzat să meargă la tatăl său în cadrul programului de vizite stabilit de judecător.

Cei doi părinți au divorțat „din culpă comună” în anul 2021. Prin sentința de divorț s-a stabilit ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului să fie exercitată de către ambii părinţi, dar copilul să aibă domiciliul la mamă, cu o pensie alimentară de 350 de lei din partea tatălui.

Prin aceeași sentință s-a stabilit și un program de vizitare a minorului de către tată: în fiecare zi de sâmbătă, între orele 14.00-16.00 cu ridicarea minorului de la locuinţa mamei, timp de șase luni. După trecerea termenului de șase luni, tatăl îl poate lua pe copil în fiecare zi de sâmbătă, între orele 10.00-20.00.

A mers după copil cu executorul și DGASPC

Pentru că nu putea să își vadă copilul, tatăl a cerut punerea în executare a sentinței cu ajutorul unui executor judecătoresc. Astfel, în septembrie 2022 instanța a încuviințat executarea silită, iar în noiembrie 2022 tatăl a mers cu executorul judecătoresc și reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) la domiciliul mamei pentru a lua copilul.

Mama a declarat că „nu se opune programului de vizită stabilit, însă copilul refuză”. De altfel, executorul a și menționat în procesul-verbal că în timpul încercării de punere în aplicare a sentinței „copilul a stat în braţele mamei, a plâns şi a spus că nu doreşte să plece, cerând să reintre în casă”. Ulterior, au intrat cu toţi în casă, dar şi acolo copilul a refuzat să aibă legături cu tata, dorind să meargă în camera lui.

După un timp, executorul judecătoresc şi psihologul au mers în camera copilului, încercând să discute cu acesta, dar copilul a refuzat să plece cu tata. Atunci, mama şi-a luat angajamentul ca în fiecare zi de marţi şi joi a săptămânii, la orele 17.00, tatăl să poată lua legătura cinci minute cu minorul prin video call, chiar dacă acesta va refuza.

Ce prevede legea în astfel de situații

Codul de Procedură Civilă prevede că în astfel de situații „dacă executorul constată că însuși minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune față de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale și pe care îl va comunica părților și reprezentantului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului”. „Reprezentantul DGASPC va sesiza instanța competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcție de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăși 3 luni”, mai prevede Codul de Procedură Civilă.

Verdictul instanței

Pe baza acestor prevederi, DGASPC a deschis un proces la Judecătoria Odorheiu Secuiesc, cerând ca minorul să fie introdus într-un program de consiliere pentru o perioadă de trei luni, pe cheltuiala părinților. La proces, părinții au arătat că sunt de acord cu consilierea psihologică a copilului, dar mama a cerut ca tatăl să fie cel care să suporte costurile sau, în cel mai rău caz, părinții să fie obligați să suporte cheltuielile în mod egal.

În urma procesului, Judecătoria Odorheiu Secuiesc a admis cererea și a dispus ca minorul să urmeze un program de consiliere psihologică pe o perioadă de maximă de 3 luni. Judecătorul a desemnat și psihologul, care e obligat să întocmească, la finalizarea programului, un raport care va fi comunicat Judecătoriei, executorului judecătoresc și DGASPC. De asemenea, părinții au fost obligați să achite în cote egale contravaloarea consilierii psihologice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /