Un corespondent din Gaza a renunțat la cască și vestă în direct, după moartea unui coleg în bombardamente: „Vom fi uciși. Unul câte unul”

Un corespondent din Gaza a renunțat la cască și vestă în direct, după moartea unui coleg în bombardamente: „Vom fi uciși. Unul câte unul”

Corespondentul unei televiziuni palestiniene în Fâșia Gaza a renunțat la casca și vesta de protecție în timpul unei transmisiuni în direct după ce și-a pierdut un coleg care a fost ucis într-un bombardament israelian împreună cu toată familia, relatează AP.

Corespondentul Palestina Tv Salman Al-Bashir FOTO Captură Foto AP

Din saloanele aglomerate ale spitalului Nasser din sudul Fâșiei Gaza, joi târziu, corespondentul Palestina TV Salman Al-Bashir relata despre valurile de palestinieni răniți și morți care soseau în urma bombardamentelor intense ale Israelului asupra sudului enclavei palestiniene.

Una dintre victime, depusă la morga spitalului împreună cu 10 membri ai familiei sale, era chiar un coleg al său, corespondentul veteran Mohammed Abu Hatab, în vârstă de 49 de ani. Cu doar o oră mai devreme, Abu Hatab prezentase un reportaj în direct despre victimele războiului dintre Israel și Hamas chiar din acel loc pentru Palestina TV, o rețea deținută de Autoritatea Palestiniană cu sediul în Cisiordania , rivalul politic al Hamas.

Căutându-și cuvintele pentru a vorbi despre ce a însemnat pierderea lui Abu Hatab pentru el și pentru rețeaua de televiziune, al-Bashir cedat, incapabil să-și mai stăpânească vocea,

„Nu mai putem suporta, suntem epuizați. Vom fi uciși. Unul câte unul”, a spus furios al-Bashir.

Prezentatoarea din Ramallah a izbucnit la rândul ei în lacrimi.

„Nimeni nu se uită la noi sau la amploarea acestui dezastru sau la crimele pe care le trăim în Gaza", a spus el. În acel moment, păstrându-și microfonul, și-a dat jos vesta antiglonț marcată cu PRESĂ și și-a desfăcut casca.

Aceste veste și căști de protecție nu ne protejează", a spus el, aruncând echipamentul pe jos. „Nimic nu îi protejează pe jurnaliști. ... Ne pierdem viețile fără niciun motiv”, a spus el.

De la atacul din 7 octombrie al Hamas asupra sudului Israelului, represaliile armatei israeliene au ucis peste 9.000 de palestinieni și au rănit alte mii de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, administrată de Hamas. Printre aceștia s-au numărat 31 de jurnaliști și lucrători media, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, un organism de supraveghere cu sediul la New York. Ministerul Sănătății a raportat că peste 112 medici și asistenți medicali se numără, de asemenea, printre morți. Militanții Hamas au ucis peste 1.400 de persoane în Israel la 7 octombrie, majoritatea civili.

Un corespondent palestinian a fost ucis împreună cu toată familia sa

Joi, la ora 20:30, după ce a încheiat un reportaj în direct despre numărul tot mai mare de morți din Gaza, corespondentul Palestina TV Abu Hatab a plecat spre casa sa din apropiere, în Khan Younis, unde locuia împreună cu soția sa, cei șase copii, fratele și familia fratelui său, au declarat colegii săi.

Pe drum, a vorbit cu șeful biroului Palestina TV, Rafat Tidra.

„A fost atât de profesionist, ca întotdeauna. În acea conversație, era concentrat pe ceea ce urma să relateze a doua zi, pe modul în care urma să lucrăm", a spus Tidra.

În jurul orei 9:30, un bombardament israelian i-a lovit casa. Nimeni nu a supraviețuit. Casele vecinilor săi au suferit doar pagube limitate în urma exploziei.

Întrebat cu privire la această lovitură, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat că „nu are cunoștință de relatări” privind moartea lui Abu Hatab. Israelul afirmă că țintește militanții, nu civilii, și acuză Hamas că operează în zone rezidențiale dens populate.

Colegii lui Abu Hatab de la televiziunea palestiniană, unde a lucrat 26 de ani, erau în stare de șoc vineri. Își aminteau de el ca de un om liniștit și blând, care aducea humus de casă jurnaliștilor epuizați care campau în fața spitalului Nasser, deși în urma asediului strict al Israelului hrana și apa sunt greu de găsit.

Când a izbucnit războiul, a intrat în acțiune și nu s-a oprit niciodată din muncă, au spus colegii săi.

"A fost în direct tot timpul, acoperind Khan Younis, orașul său, oamenii săi, oamenii simpli", a declarat Nasser Abu Bakr, șeful Sindicatului Jurnaliștilor Palestinieni din Ramallah și prieten vechi al lui Abu Hatab.

Abu Bakr era neliniștit în ultima lor conversație telefonică, în noaptea dinaintea morții sale. Potrivit prietenului său, Abu Hatab părea obosit și deprimat.

„Mi-a spus: Totul este îngrozitor. Nu știu când voi fi ucis”, și-a amintit Abu Bakr.

„Vă rog, rugați-vă ca Dumnezeu să ne protejeze”, a povestit acesta că i-a spus în încheierea conversației telefonice.

Ofensiva terestră a Israelului în nordul Fâșiei Gaza , care a început în urmă cu o săptămână și are ca scop răsturnarea conducătorilor Hamas continuă, la fel și bombardamentele asupra întregii enclave.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat