Un crater uriaș a stârnit panică printre locuitorii unui oraș din Turcia

Un crater uriaș a stârnit panică printre locuitorii unui oraș din Turcia

Un fenomen aparent misterios a stârnit nedumerire printre locuitorii orașului turc Konya după ce aceștia au descoperit o gaură uriașă ce a apărut brusc la circa douăzeci de zile de la seismul mortal din 6 februarie.

Craterul din Konya are 12 metri adâncime FOTO Al.arabya

Cutremurele cu magnitudini de 7,7 și 7,6 au fost urmate de mii de replici și au provocat moartea a aproximativ 50.000 de persoane în Turcia și în Siria vecină.

Craterul are 12 metri adâncime și un diametru de 37 de metri.

Experții s-au grăbit însă să liniștească temerile locuitorilor din districtul Reșadiye, provincia Konya.

Profesorul universitar Hasan Suzbilir, directorul Centrului de cercetare și aplicații pentru cutremure din cadrul Universității Dokuz Eylul, a subliniat că nu există nicio legătură între crater și cutremure.

Suzbilir a explicat pentru Al-Arabiya.net că „mecanismul de formare a acestui crater este cu totul diferit de cel provocat de un cutremur și, prin urmare, nu există o relație directă între ele", deși acesta s-a format la aproximativ 20 de zile de la seismele ce au zguduit sudul țării și mai multe provincii siriene din nordul, vestul și centrul țării.

În pofida acestui lucru, craterul poate reprezenta un pericol pentru acea zonă, existând posibilitatea să se mărească din cauza unui alt seism sau să-și extindă suprafața, potrivit unui expert în inginerie civilă și seismologie.

"Acest crater poate reprezenta un pericol pentru zonele înconjurătoare", a explicat Sinan Turkan, președintele Asociației de consolidare a cutremurelor (DEGÜDER), menționând alte motive care au dus la apariția gropii, unele fără legătură cu cutremurul care a afectat provincia Konya în urmă cu câteva zile.

„Acest crater s-a produs natural și nu este asociat cu cutremurul, dar apariția sa a fost rezultatul extragerii apelor subterane într-o zonă din apropiere, ceea ce a dus la formarea unui soi de găuri în pământ”.

Studiile solului efectuate de experții turci au arătat că craterul s-a format înainte de cutremur, dar locuitorii l-au descoperit mai târziu.

Agenția de gestionare a dezastrelor și catastrofelor din Turcia a anunțat recent că un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade a lovit sâmbătă după-amiază provinciaNigda din sudul Turciei.

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență a anunțat că țara a suferit 9.136 de replici după cutremurele care au avut epicentrul în provincia Kahramanmaraș în zorii zilei de 6 februarie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...