Un creier de porc a fost ținut în viață timp de cinci ore, în afara corpului animalului

Un creier de porc a fost ținut în viață timp de cinci ore, în afara corpului animalului

Un creier de porc a fost ținut în viață în afara corpului timp de cinci ore cu ajutorul unui nou aparat dezvoltat de oamenii de știință de la UT Southwestern Medical Center, scrie iflscience.com.

Creierul uman și cel de porc au multe caracteristici similare Foto Shutterstock

Sistemul nou dezvoltat permite izolarea creierului de restul corpului cu ajutorul unei pompe artificiale super-inteligente care se ocupă de alimentarea cu sânge a organului.

Pentru a imita circulația reală, dispozitivul poate modifica subtil compoziția sângelui și îi poate ajusta fluxul în funcție de o serie de variabile, inclusiv presiunea arterială, volumul, temperatura, oxigenarea și nutrienții. Acest lucru este permis printr-un algoritm computerizat care ține evidența presiunii sanguine, a fluxului, a pulsatilității și a altor factori.

În cadrul studiului, sistemul a fost testat pe creierul unor porci domestici de fermă (Sus scrofa domesticus). Odată conectați la dispozitiv, activitatea cerebrală a fost monitorizată cu ajutorul electrocorticografiei continue și a înregistrărilor cu electrozi de adâncime a creierului.

Potrivit cercetătorilor, nu s-a înregistrat nicio schimbare sau aproape nicio schimbare în activitatea cerebrală și în alte măsurători timp de până la cinci ore de când creierul a fost izolat de restul corpului animalului.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

"Această metodă inedită permite o cercetare care se concentrează asupra creierului independent de corp, permițându-ne să răspundem la întrebări fiziologice într-un mod care nu a mai fost realizat până acum", a declarat într-un comunicat Dr. Juan Pascual, autorul studiului și profesor de neurologie, pediatrie și fiziologie la UT Southwestern.

Oamenii de știință din spatele dispozitivului susțin că acesta ar putea permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care funcționează anumite aspecte ale creierului, independent de influența organismului.

Cercetătorii au folosit deja sistemul lor pentru a afla despre efectele pe care le are nivelul scăzut de zahăr din sânge asupra creierului. Acest lucru poate fi adesea dificil de studiat în modelele animale tipice, deoarece organismul poate compensa parțial nivelul scăzut de zahăr din sânge prin modificarea metabolismului, ceea ce modifică creierul. Fără organism, nu poate apărea o astfel de problemă.

Cercetătorii sunt, de asemenea, interesați de utilizarea acestui dispozitiv ca sistem de bypass cardiopulmonar, "mașina inimă-plămân" care menține circulația sângelui în timpul operațiilor cardiace și al transplanturilor. Dr. Pascual a declarat că acest dispozitiv a fost brevetat pentru a-i testa eficiența pentru această sarcină.

Această echipă de cercetători nu este prima care se joacă cu ideea de a izola creierele de corpuri. Alți oameni de știință au izolat anterior capul unui câine și al unei maimuțe.

Studiul este publicat în revista Scientific Reports.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB