Un deputat rus a murit după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor. El criticase „invazia fascistă” a Rusiei

Un deputat rus a murit după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor. El criticase „invazia fascistă” a Rusiei

Un deputat rus de rang înalt a murit sâmbătă după ce i s-a făcut rău în timpul zborului de întoarcere din Cuba alături de o delegație rusă, a anunțat Ministerul rus pentru Știință și Învățământ Superior. Acesta criticase invazia rusă în Ucraina, într-o discuție privată cu un jurnalist rus independent care a părăsit între timp Rusia, relatează Daily Beast.

Piotr Kucerenko era viceministru pentru științe și învățământ superior FOTO via Daily Beast

Ministerul rus pentru Știință și Învățământ Superior a precizat într-un comunicat că viceministrului Piotr Kucherenko, în vârstă de 46 de ani, i s-a făcut rău în timp ce se afla la bordul unui avion care transporta delegați ruși înapoi în Rusia după o călătorie de afaceri în Cuba. Pilotul a efectuat o aterizare de urgență în sudul Rusiei, dar medicii nu l-au putut salva, a adăugat ministerul.

Nu s-a făcut publică o cauză a morții. Radiodifuzorul Zvezda a relatat că familia deputatului a legat inițial decesul său de o afecțiune cardiacă, dar că o examinare medico-legală va avea loc abia miercuri.

Roman Super, un jurnalist rus independent, a scris duminică pe canalul său Telegram că a vorbit cu Kucerenko cu doar câteva zile înainte ca Super să părăsească Rusia în urma invaziei În Ucraina, anul trecut.

Super l-a caracterizat drept un „vechi prieten” și a dezvăluit că au avut o discuție sinceră în biroul lui Kucerenko, în cursul căreia acesta din urmă l-a sfătuit să plece din Rusia.

„Nu-ți poți imagina gradul de brutalizare a țării noastre. Nici măcar nu o să mai recunoști Rusia peste un an”, a povestit jurnalistul rus că i-a spus acesta.

Kucerenko i-ar fi mărturisit lui Super că el nu poate părăsi țara, întrucât autoritățile îi luaseră pașaportul. „Nu există nicio lume care ar fi fericită să vadă un ministru adjunct rus după această invazie fascistă”, a spus Kucerenko, potrivit lui Super.

Jurnalistul a afirmat că deputatul rus i s-a confesat că lua „pumni” de "antidepresive și tranchilizante", dar că automedicația nu îl „ajuta cu adevărat”

Mă simt groaznic. Suntem cu toții ținuți ostatici”, i-ar fi spus el.

Kucerenko erat căsătorit cu Diana Gurtskaia, o cântăreață pop nevăzătoare care a primit numeroase premii în Rusia, inclusiv Artistul Poporului din Federația Rusă, cel mai înalt titlu acordat rușilor din artele spectacolului.

Gurtskaia și-a exprimat public sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin, fiind printre semnatarii unei scrisori deschisă a personalităților culturale din Rusia prin care aceștia își exprimau sprijinul pentru anexarea ilegală a Crimeei. Gurtskaia s-a căsătorit cu Kucerenko în 2005 și au un fiu adolescent.

O listă lungă de decese în circumstanțe neclare

Moartea viceministrului rus se adaugă unui șir de decese în împrejurări neclare ale unor oficiali militari ruși, directori din domeniul energiei și critici ai războiului, după invazia în Ucraina, notează Daily Beast. În februarie, o birocrată militară care a criticat Kremlinul pentru pierderile din Ucraina a căzut 16 etaje în Sankt Petersburg.

Alte persoane publice, inclusiv legislatori, au suferit căderi fatale de la înălțime. În decembrie, Pavel Antov, un înstărit politician și om de afaceri din partidul lui Putin, a fost găsit mort în fața hotelului său din India - la două zile după moartea unuia dintre prietenii săi în aceeași călătorie.

Accidente similare au avut loc și în cazul unor persoane proeminente din sectorul energetic al Rusiei. Ravil Maganov, președintele consiliului de administrație al companiei petroliere Lukoil, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, în septembrie. Un alt director executiv al Lukoil a murit în circumstanțe neclare cu doar câteva luni mai devreme, în timp ce alte personalități din domeniul energiei au fost implicate recent în spânzurări suspecte și crime-sinucidere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...