Un deţinut de la Guantanamo eliberat şi trimis în Arabia Saudită

Un deţinut de la Guantanamo eliberat şi trimis în Arabia Saudită

Statele Unite au anunţat miercuri seară eliberarea unui nou deţinut de la închisoarea Guantanamo şi trimiterea în Arabia Saudită a unui inginer capturat după atentatele de la 11 septembrie 2001, dar niciodată acuzat oficial, scrie AFP.

FOTO EPA EFE

Ghassan Abdallah al-Sharbi, 48 de ani, a fost arestat la Faisalabad, în Pakistan, împreună cu un alt membru al organizaţiei Al-Qaida, în martie 2002. El a studiat aeronautica la o universitate din Arizona (vestul Statelor Unite) şi pilotarea împreună cu dintre piraţii aerului din Al-Qaida în cadrul atentatelor de la 11 septembrie.

Pentagonul a avut în vedere unele capete de acuzare împotriva lui Ghassan Abdullah al-Sharbi, dar a abandonat ideea în 2008, continuând să-l reţină ca luptător inamic în penitenciarul de la baza militară Guantanamo, pe insula Cuba.

Statutul său a rămas incert până anul trecut: niciodată acuzat, dar, de asemenea, niciodată avut în vedere pentru eliberare până atunci.

În februarie 2022, o comisie a Pentagonului care gestionează cererile de eliberare a decretat că acest originar din Jeddah în Arabia Saudită ar putea fi eliberat, deoarece nu ocupa o poziţie de conducere în cadrul Al-Qaida şi a respectat regulile de detenţie. Cu ani înainte, însă, fusese etichetat drept prizonier ostil.

Comisia a mai declarat că suferea de "probleme fizice şi psihice", fără a preciza natura acestora.

Decizia americană a indicat că este apt să intre în programul de reabilitare pus în aplicare de Arabia Saudită pentru jihadiştii radicali, al cărui scop este să le schimbe încet părerile, asigurându-se totodată că rămân supravegheaţi la revenirea la viaţa civilă.

După eliberarea lui Ghassan Abdullah al-Sharbi mai rămân 31 de deţinuţi la Guantanamo. La apogeul său, închisoarea avea aproximativ 800 de prizonieri.

Dintre cei 31, 17 sunt eligibili pentru transfer, în timp ce Pentagonul şi Departamentul de Stat american caută ţări dispuse să îi accepte. Alţi trei sunt eligibili pentru o revizuire a situaţiei lor în faţa comisiei Pentagonului.

Mai rămân, de asemenea, cinci indivizi acuzaţi de atacurile din 11 septembrie, care au făcut aproximativ 3.000 de morţi la New York şi Washington.

În total, nouă bărbaţi în continuare deţinuţi la Guantanamo sunt în aşteptarea unei judecăţi, iar doi au fost condamnaţi în faţa unui tribunal militar, potrivit AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?