Un deținut din SUA refuză să fie primul om din lume executat cu azot

Un deținut din SUA refuză să fie primul om din lume executat cu azot

Un deținut din Alabama ar urma să fie subiect de testare pentru metoda „experimentală" de execuție prin hipoxie cu azot, au susținut avocații acestuia, care au cerut judecătorilor să respingă cererea statului de a executa pedeapsa cu moartea prin noua metodă.

Kenneth Eugene Smith FOTO Profimedia

Într-un dosar depus vineri în instanță, avocații lui Kenneth Eugene Smith au cerut Curții Supreme din Alabama să respingă cererea procurorului general al statului de a stabili o dată de execuție pentru Smith folosind noua metodă de execuție propusă.

Azotul gazos este autorizat ca metodă de execuție în trei state, dar nu a fost niciodată folosit pentru a executa un deținut.

Avocații lui Smith au susținut că statul a dezvăluit puține informații despre modul în care ar funcționa execuțiile cu azot, eliberând doar o copie redactată a protocolului propus.

„Statul încearcă să îl facă pe domnul Smith subiectul testului pentru prima tentativă de execuție prin intermediul unui protocol netestat și doar recent publicat pentru executarea condamnaților prin metoda nouă a hipoxiei cu azot", au scris avocații lui Smith.

Conform metodei propuse, hipoxia ar fi provocată prin forțarea deținutului să respire doar azot, privându-l de oxigenul necesar pentru menținerea funcțiilor corporale și provocându-i moartea. Azotul reprezintă 78% din aerul inhalat de oameni și este inofensiv atunci când este inhalat împreună cu oxigenul.

În timp ce susținătorii noii metode au teoretizat că aceasta ar fi nedureroasă, oponenții au comparat-o cu un experiment uman.

Avocații au declarat că Smith „a trecut deja printr-o tentativă de execuție eșuată" în noiembrie, când statul a încercat să îl execute prin injecție letală. Departamentul de Corecție din Alabama a anulat execuția atunci când echipa de execuție nu a reușit să îi conecteze lui Smith cele două linii intravenoase necesare.

Condamnat la moarte pentru o crimă la comandă

Avocații săi au declarat că Smith are recursuri în curs de desfășurare și au acuzat statul că a încercat să îl mute pe Smith „în fața altor deținuți" pentru a elimina procesul intentat de Smith care contesta procedurile de injecție letală.

Alabama a autorizat hipoxia cu azot în 2018, dar statul nu a încercat să o folosească până acum pentru a executa o condamnare la moarte. Oklahoma și Mississippi au autorizat, de asemenea, hipoxia cu azot, dar nu au folosit-o.

Trip Pittman, fostul senator al statului Alabama care a propus noua metodă de execuție, a contestat criticile potrivit cărora metoda este experimentală. El a declarat că, deși niciun stat nu a executat o condamnare la moarte cu azot, oamenii au murit prin inhalarea azotului în timpul unor accidente industriale și tentative de sinucidere, astfel că efectele sunt cunoscute.

Smith a fost condamnat pentru uciderea în 1988 a lui Elizabeth Sennett , în comitatul Colbert din Alabama.

Procurorii au declarat că Smith a fost unul dintre cei doi bărbați care au fost plătiți fiecare cu câte 1.000 de dolari pentru a o ucide pe Sennett în numele soțului ei, care avea datorii mari și dorea să recupereze banii de asigurare.

Celălalt bărbat condamnat pentru această crimă a fost executat în 2010. Charles Sennett, soțul victimei și pastor al Bisericii lui Hristos, s-a sinucis atunci când ancheta a început să se concentreze asupra lui ca posibil suspect, potrivit documentelor judiciare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat