Un distrugător american a întreprins azi o „operaţiune de libertate a navigaţiei” prin apele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud

Un distrugător american a întreprins azi o „operaţiune de libertate a navigaţiei” prin apele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud

Un distrugător al U.S. Navy a trecut prin apele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud, într-o demonstrație de forță care a avut loc în timp ce armata chineză organizează exerciții în jurul Taiwanului. Distrugătorul cu rachete ghidate USS Milius a efectuat luni ''operații pentru asigurarea liberei navigații'' în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, a precizat Flota a șaptea a SUA într-un comunicat.

"Această operaţiune de libertate de navigaţie a respectat drepturile, libertăţile şi utilizările legale ale mării", a declarat marina americană într-un comunicat, precizând că nava a trecut în apropiere de insulele Spratly.

Anunțul a fost făcut în timp ce armata chineză a declarat că a început a treia zi de exerciții militare în jurul Taiwanului, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China și SUA în regiune.

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Milius a navigat la mai puțin de 22 de kilometri de reciful Mischief, unde China are cel mai mare avanpost al său pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud.

"Aceste operațiuni demonstrează că Statele Unite vor zbura, vor naviga și vor opera acolo unde dreptul internațional o permite - indiferent de locația revendicărilor maritime excesive și indiferent de evenimentele actuale", a declarat Flota a șaptea a SUA.

Mișcarea riscă să alimenteze tensiunile cu China, care a denunțat operațiuni similare ca fiind o încălcare a suveranității și securității sale. Săptămâna aceasta, SUA intenționează să înceapă exercițiile militare anuale cu Filipine, care vor fi mai ample decât în anii precedenți.

Între timp, China a desfășurat în această săptămână mai multe exerciții cu avioane și nave în apropierea Taiwanului, după ce președintele insulei, Tsai Ing-wen, s-a întors dintr-o vizită în SUA, care a inclus întâlniri cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și cu alți oficiali americani.

Ministerul taiwanez al Apărării a afirmat într-o declarație că a detectat 70 de aeronave ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei și 11 nave de război în apropierea Taiwanului, 35 dintre avioanele de război trecând linia mediană a Strâmtorii Taiwan și intrând în partea de sud-vest a zonei de identificare a apărării aeriene a insulei. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Și cu asta și-a tras-o Cherecheș?

2 VIDEO Președintele PSD al Camerei Deputaților, Alfred Simonis: „Futu-ți morții mă-tii să-ți fut! Băga-mi-aș pula-n mă-ta, îți sparg dinții, ascultă ce…

3 Reacția unui american care a luat prânzul într-un resturant din România. „Jur că de când sunt eu n-am mai văzut așa ceva!”

4 Imagine de o sută de puncte cu Cherecheș prins în Augsburg, Germania

5 VIDEO „L-am considerat fratele meu, venea la noi acasă”