Un documentar despre pedofilie zguduie Polonia/Victimă către un preot catolic: Ce credeți că simte un copil când are parte de un sărut franțuzesc în spatele ușilor închise?

Un documentar despre pedofilie zguduie Polonia/Victimă către un preot catolic: Ce credeți că simte un copil când are parte de un sărut franțuzesc în spatele ușilor închise?

Primatul Bisericii catolice poloneze informează Vaticanul asupra cazurilor de pedofilie, dezvăluite recent într-un film documentar. Scandalul supune Biserica catolică și guvernul polonez unor presiuni uriașe, scrie Deutsche Welle.

Un preot care a hărțuit sexual zeci de tineri, ani la rând, și episcopi care l-au acoperit în tot acest timp. Documentarul ”De-a v-ați ascunselea“, realizat de Marek și Tomasz Sekielski, scoate la lumină întâmplările petrecute în orășelul Pleszew, din centrul Poloniei, în anii 90. Cu primul lor documentar despre cazurile de pedofilie în Biserica catolică, lansat în urmă cu un an, cei doi autori au spart unul intre cele mai importante tabuuri în Polonia .

Noul documentar prezintă soarta fraților Jakub și Bartek Pankowiak, al căror tată era în anii 90 organist la biserica din Pleszew. Părintele Arkadiusz, preotul paroh popular în rândul tinerilor la vremea aceea, era un oaspete obișnuit în casa familiei Pankowiak. Dar când părinții nu erau prin preajmă, preotul îi pipăia, îi mângâia, îi săruta pe cei doi băieți ai cuplului. Bartek și Jakub erau îngroziți, dar și-au trăit singuri drama multă vreme.

Confruntarea cu agresorul

Abia două decenii mai târziu și-au găsit curajul de a-l căuta și de a-l înfrunta pe părintele Arkadiusz. ”Ce credeți că simte un copil când are parte de un sărut franțuzesc în spatele ușilor închise?”, îl întreabă Bartek pe preot în documentarul recent lansat. Înregistrarea a fost realizată cu camera ascunsă.

”Încă n-am uitat cum mă puneați să vă ating în zone intime și aveați erecție. Și dumneavoastră mă atingeați pe mine, apoi îmi făceați cadouri”, continuă Bartek. Preotul nu răspunde acestor acuzații, dar spune că se simte ”vinovat în fața lui Dumnezeu” și că se roagă zilnic.

Bartek și Jakub vizitează și o călugărița care, pe vremea aceea, știa ce se întâmplă, dar nu le-a luat apărarea niciodată celor doi frați. Vizita lor o bulversează. Călugărița încearcă, în fraze sparte, să le explice că nu putea face nimic atunci.

Pentru Jakub Pankowiak n-a fost deloc ușor să-și facă publică povestea. Pentru bărbatul în vârstă de 35 de ani cel mai greu a fost să-i spună fetei sale cum au stat lucrurile. ”Mă simt ușurat, mi-am luat o piatră de pe inimă. Din păcate a trebuit să îmi public povestea, n-am avut încotro.”

Jakub spune că nu s-ar bucura dacă preotul ar fi trimis la închisoare. Faptul că acum știe toată țara ce-a făcut părintele Arkadiusz este o ”pedeapsă suficientă”.

Episcopii au mușamalizat

Autorii documentarului au găsit zeci de victime ale preotului din Pleszew. În 2016, părinții unei victime au căutat să-l înfrunte pe agresor. Preotul și-a recunoscut vina: ”Sunt conștient de faptul că v-am jignit fiul.” ”Este vina diavolului care distruge tot ceea ce este sacru în om“, a adăugat el. Arkadiusz susține și că episcopul ar fi știut totul. Conversația a fost înregistrată.

Când episcopul Edward Janiak a aflat de această întâlnire, l-a suspendat pe părintele Arkadiusz imediat. Motivul oficial: probleme de sănătate. Instanța bisericească nu a făcut o anchetă. Patru ani mai târziu, după premiera documentarului ”De-a v-ați ascunselea”, victimele sunt cele învinovățite pentru mușamalizarea cazului.

Într-o declarație a diocezei din Kalisz, de care aparține orașul Pleszew, se menționează faptul că dacă victimele ar fi reclamat abuzurile, Vaticanul ar fi fost informat. Episcopul Edward Janiak nu și-a cerut scuze.

După premiera noului film, presiunile opiniei publice, dar și cele interne în Biserica catolică, au crescut. Episcopatul a anunțat că Edward Janiak nu va mai apărea de-acum încolo la evenimente majore.

La hirotonia de pe data de 23 mai, în catedrala din Kalisz, Janiak a fost înlocuit cu un alt episcop care – conform presei – ar fi mușamalizat, de asemenea, abuzurile, ani la rând. Tinerilor preoți el le-ar fi spus că păcatele clerului îl dor, dar că, uneori, tăcerea este necesară. Jurnaliștii care au dorit să relateze de la fața locului nu au fost primiți în biserică, la ceremonie.

Polonia solicită clarificarea situației

Oficial, episcopatul polonez se arată revoltat. Primatul Poloniei, arhiepiscopul Wojciech Polak, îi solicită Vaticanului o anchetă. A făcut-o și după primul documentar al fraților Sekielski, acum un an, însă, până în prezent, nu au fost investigate cazurile de abuz în Biserica din Polonia.

Un raport al Bisericii, făcut la presiunile opiniei publice în 2019, vorbește despre aproape 400 de cazuri din 1990 încoace. Totuși, în document nu se menționează numele preoților și nici nu există informații despre numărul cazurilor ajunse în instanțele bisericești sau în cele civile.

Conform unor sondaje actuale, peste 70% din polonezi cer măsuri mai severe contra preoților-pedofili. Și în cercurile catolice se înmulțesc solicitările privind inițierea unor anchete ample.

Pedofilia ar trebui atent monitorizată

Dezbaterea pe marginea noului documentar sub semnătura fraților Sekielski, pe care l-au urmărit pe YouTube aproape 6,5 milioane de utilizatori, a determinat și autoritățile să reacționeze.

Parchetul a informat că ancheta în cazul preotului Arkadiusz este în derulare din toamna anului 2019. Partidul aflat la guvernare, PiS, dorește înființarea unei comisii de anchetă – dar nu pentru pedofilia în Biserică, ci în toate straturile societății.

Parlamentul de la Varșovia a respins cererea unui grup de deputați de stânga privind înființarea unei comisii speciale pentru cazurile de pedofilie din Biserică. Aceștia se tem că, în comisia guvernamentală, abuzurile clericilor vor fi tratate cu superficialitate.

Deputații vorbesc despre un tratament special, de care ar beneficia reprezentanții Bisericii din partea statului polonez. Un exemplu: în registrele Guvernului cu cazurile de pedofilie, din anul 2018, nu apare numele niciunui cleric. Conform registrului, abuzurile comise de către preoți nu s-ar fi numărat printre cele mai grave cazuri de pedofilie din țară.

Sursa Foto: Deutsche Welle

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

3 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

4 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

5 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?