Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din România ar însemna evaporarea a circa 2,6 miliarde euro (studiu)

Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din România ar însemna evaporarea a circa 2,6 miliarde euro (studiu)

Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din România ar însemna evaporarea unei sume de aproximativ 2,6 miliarde de euro din economie, arată un studiu efectuat de o companie de consultanță, remis luni AGERPRES.

De la construcții și imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comerț, britanicii sunt prezenți în aproape toate segmentele economiei românești, astfel că efectele unei ieșiri din piață a firmelor cu capital majoritar din Regatul Unit ar fi semnificative, în ciuda asigurărilor optimiste date de autorități.

Potrivit datelor analiștilor de la KeysFin, afacerile celor 1.098 de firme cu acționariat majoritar britanic din România au crescut în ultimii ani în mod susținut, de la 10,7 miliarde de lei în 2010, la 10,9 miliarde în 2011, 11,3 miliarde în 2013 și au depășit 11,89 miliarde lei în 2014. Singurul an în care trendul a fost descendent a fost punctul de maxim al crizei, din 2011, când business-ul 'cu pedigree englez' a atins 10,39 miliarde lei.

Statistica Keysfin arată că britanicii fac cele mai mari afaceri în România în sectorul farmaceutic, de peste 2 miliarde lei, urmate de piața berii, cu 1,41 miliarde lei, și fabricarea articolelor din fire metalice (lanțuri și arcuri metalice) — 963 milioane lei.

Producția de software, comerțul și producția de îmbrăcăminte adună împreună 1,8 miliarde lei, iar industria tutunului și cea a jocurilor de noroc plusează cu peste jumătate de miliarde de lei.

O alta statistică KeysFin arată că, din punct de vedere al domeniului de activitate, cele mai multe firme cu acționariat majoritar britanic sunt prezente în sectorul imobiliar (237 companii) urmate de cele din domeniul consultanței pentru afaceri și management (72) și producția de software (31). Un număr de 21 de companii au ca obiect de activitate producția de îmbrăcăminte, 11 producția de energie electrică și 10 sunt specializate în comerț.

'78% dintre firme sunt active, astfel că derulează afaceri, iar gradul de profitabilitate este unul peste medie. Cu alte cuvinte, britanicii chiar știu să investească, să găsească oportunitățile și să exploateze resursele de business din țara noastră', spun analiștii de la Keysfin.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea consecințe negative greu de estimat la nivel financiar, pentru că multe dintre firmele cu capital majoritar din Regatul Unit sunt implicate puternic în lanțul economic din România, spun analiștii de la KeysFin.

'La prima vedere, judecând teoretic, închiderea acestor firme ar evapora din piață 2,6 miliarde de euro, însă, trebuie luate în calcul efectele pe orizontală, pe lanțurile de furnizori, clienți. Practica economică arată că retragerea unei firme importante în piață duce, dincolo de la evaporarea ofertei, la blocaje financiare, pierderi de locuri de muncă, venituri în scădere din taxe și impozite, astfel că eventualele consecințe trebuie multiplicate cu un ordin de mărime superior', mai spun analiștii.

Experții de la KeysFin cred că, dincolo de decizia politica privind Brexitul, business-ul britanicilor va continua în România, o piață cu potențial pentru capitalul din Marea Britanie.

Conform analiștilor, pentru România, pentru relațiile noastre economice cu Regatul Unit, perspectivele unui Brexit ar putea fi rezolvate printr-un acord de liber schimb, prin pârghii economice pe care autoritățile celor două țări le-ar putea pune în practică, bineînțeles în limitele legislației europene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina