Un extraordinar diamant violet de 2,83 carate a fost prezentat în Australia

Un extraordinar diamant violet de 2,83 carate a fost prezentat în Australia

Gigantul minier australian Rio Tinto a prezentat un diamant violet rar de 2,83 de carate, descoperit în Australia de Vest, care ar putea valora până la 3 milioane de dolari americani, relatează miercuri Xinhua.

Diamantul în formă ovală, cel mai mare de acest gen descoperit vreodată în mina Argyle, deținută și exploatată Rio Tinto, a fost găsit în luna august a anului trecut și va fi cel mai prețios element cu care compania se va prezenta la licitația Argyle Pink Diamonds care începe luna viitoare.

Potrivit Xinhua, a fost nevoie de peste 80 de ore pentru a lustrui piatra în forma sa finală. Inițial, diamantul avea 9,17 carate și semăna cu un meteorit.

Compania nu a stabilit un preț pentru acest diamant, dar până acum diamantele violet — mult mai rare decât cele roz — au atras oferte care au variat în trecut de la 750.000 dolari la 1,5 milioane de dolari americani pe carat.

Diamantul de 2,83 carate descoperit anul trecut este de aproape trei ori mai greu decât cel mai mare diamant violet descoperit la Argyle până acum (în 2008), care cântărea aproximativ un carat.

În mina Argyle, deținută și exploatată de Rio Tinto — a doua companie minieră ca mărime pe plan mondial — au fost descoperite aproximativ 90% din diamantele roz din întreaga lume.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani