Un fake care face furori pe internet îl are în prim plan pe Zelenski în postura de dansator din buric. Care e adevărul

Un fake care face furori pe internet îl are în prim plan pe Zelenski în postura de dansator din buric. Care e adevărul

O înregistrare video trucată îl arată pe președintele ucrainean scuturându-și corpul într-o ținută mulată și strălucitoare dintr-o singură piesă. Filmarea este un fake, fiind, de fapt, o reprezentație oferită de un instructor argentinian de dans, peste care a fost suprapusă fața lui Zelenski.

Poza trucată care îl are ca protagonist pe Volodimir Zelenski FOTO X

„Acesta este Zelenski. Mă întreb dacă a fost vreodată pe Insula Epstein", se arată într-o postare din 20 septembrie 2023 a lui Erin Elizabeth, un blogger de sănătate alternativă identificat de Center for Countering Digital Hate ca fiind unul dintre principalii diseminatori de dezinformare despre vaccinurile Covid-19.

Postări similare care pretindeau că îl arată pe Zelenski dansând din buric au explodat pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Videoclipul a circulat pe internet timp de luni de zile. Amplificat de influenceri conservatori care au răspândit anterior dezinformări, cum ar fi Benny Johnson și Joey Mannarino, acesta a reapărut în momentul în care Zelenski a călătorit la sediul Națiunilor Unite din New York și, la 20 septembrie, a stat în aceeași cameră cu un oficial rus pentru prima dată de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Dar clipul este un fake. Bărbatul din filmarea originală este Pablo Acosta, al cărui cont de Instagram spune că este un dansator, profesor și coregraf din Argentina.

Clipul original poate fi văzut aici.

Acosta a postat înregistrarea pe pagina sa la 1 iunie 2023, cu o legendă plină de hashtag-uri care indică faptul că arată dansul din buric în națiunea sud-americană. Alte câteva videoclipuri de pe pagina lui Acosta îl arată pe acesta jucând în același costum pe o scenă asortată.

Contactat prin intermediul unui mesaj direct pe Instagram, Acosta a confirmat pentru AFP că el este cel din videoclipul prezentat în mod eronat pe internet.

„Da, sunt eu", a scris Acosta în spaniolă. „Videoclipul este al meu" . Versiunea care circulă online pare să fi fost manipulată pentru a suprapune fața lui Zelenski pe corpul lui Acosta.

Zelenski a lucrat în industria de divertisment ca actor și comediant înainte de a intra în serviciul public.

Într-un alt videoclip din 2014, care parodiază un videoclip al unei trupe ucrainene de băieți, comicul de atunci poate fi văzut dansând pe tocuri înalte, cu un top și pantaloni strâmți, a relatat Snopes, un site de verificare a faptelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?