Un fost deținut de la Guantanamo a fost arestat în Franța pentru sprijin acordat islamiștilor

Un fost deținut de la Guantanamo a fost arestat și inculpat vineri pentru sprijin acordat unor persoane care doreau să plece la jihad în Irak și Siria, au declarat sâmbătă agenției France Presse surse care cunosc cazul.

Saber Lahmar, algerian, în vârstă de 48 de ani, se stabilise în Franța din 2009, când a fost eliberat din închisoarea americană din Cuba. Fost director al bibliotecii din Sarajevo, el fusese arestat în Bosnia după atentatele din 11 septembrie 2001 și închis la Guantanamo imediat după inaugurarea centrului de detenție, în ianuarie 2002. Bosniacii l-au predat alături de alți cinci algerieni, suspectați de pregătirea unui atentat împotriva ambasadei Statelor Unite din Sarajevo. Lahmar a afirmat de mai multe ori că a fost torturat la Guantanamo, de unde a fost în cele din urmă eliberat în lipsa oricăror probe că ar fi intenționat să ajungă în Afganistan pentru a lupta împotriva forțelor americane și aliate.

Algerianul a fost reținut la Bordeaux, iar un judecător de instrucție din Paris a decis vineri seara să aprobe arestarea sa preventivă sub acuzația de asociere în vederea comiterii de infracțiuni cu caracter terorist. Luni și marți, poliția interogase alte șase persoane din anturajul său.

Grupul este suspectat că ar fi ajutat financiar și logistic și ar fi sprijinit moral mai multe persoane care doreau să ajungă în zona de conflict din Irak și Siria, afirmă sursele AFP. Potrivit unui bilanț al autorităților, la 20 martie, acolo se găseau aproape 700 de cetățeni francezi sau rezidenți din Franța, dintre care aproape 300 de femei. Dintre acești combatanți, 250 au fost uciși.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Dezvăluiri incredibile despre rețeaua de postaci plătiți de PSD! Bugete de milioane de euro pentru fake news

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios