Un fost diplomat american care a fost ambasador al SUA în Bolivia a fost arestat în cadrul unei anchete de contrainformații de lungă durată a FBI, fiind acuzat că a servit în secret ca agent al guvernului cubanez, a aflat The Associated Press .

Manuel Rocha, în vârstă de 73 de ani, a fost arestat vineri la Miami în baza unei plângeri penale și se așteaptă ca mai multe detalii despre acest caz să fie făcute publice la o înfățișare în instanță luni, au declarat două persoane care au vorbit cu AP sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizate să discute despre o anchetă federală în curs de desfășurare.

Una dintre persoane a declarat că dosarul Departamentului de Justiție îl acuză pe Rocha că a lucrat pentru a promova interesele guvernului cubanez. Legea federală cere ca persoanele care fac oferte politice pentru un guvern sau o entitate străină în SUA să se înregistreze la Departamentul de Justiție, care în ultimii ani și-a intensificat aplicarea legii penale privind lobby-ul străin ilicit.

Carieră diplomatică de 25 de ani

Cariera diplomatică de 25 de ani a lui Rocha s-a desfășurat atât sub administrații democrate, cât și republicane, mare parte din ea în America Latină în timpul Războiului Rece, o perioadă în care SUA a avut politici politice și militare uneori foarte dure. Posturile sale diplomatice au inclus o perioadă în cadrul Secției de interese americane din Cuba, în perioada în care SUA nu aveau relații diplomatice depline cu guvernul comunist al lui Fidel Castro.

Născut în Columbia, Rocha a fost crescut într-o familie de muncitori din New York și a obținut o serie de diplome în domeniul artelor liberale la Yale, Harvard și Georgetown, înainte de a se alătura serviciului extern în 1981. El a fost diplomatul american de top în Argentina între 1997 și 2000, în timp ce un program de stabilizare monetară de zece ani, susținut de Washington, se destrăma sub povara unei datorii externe uriașe și a unei creșteri stagnante, declanșând o criză politică în urma căreia țara sud-americană a trecut prin cinci președinți în două săptămâni.

La următorul său post de ambasador în Bolivia, a intervenit direct în cursa prezidențială din 2002, avertizând cu câteva săptămâni înainte de vot că Statele Unite vor întrerupe asistența acordată acestei țări sărace din America de Sud dacă îl vor alege pe fostul cultivator de cocaină Evo Morales. „Vreau să reamintesc electoratului bolivian că, dacă votează pentru cei care doresc ca Bolivia să se întoarcă la exportul de cocaină, acest lucru va pune serios în pericol orice ajutor viitor al Statelor Unite pentru Bolivia″, a declarat Rocha într-un discurs care a fost interpretat pe scară largă ca o încercare de a susține dominația SUA în regiune.

Gambitul i-a înfuriat pe bolivieni și i-a dat lui Morales un impuls de ultim moment. Când a fost în cele din urmă ales, trei ani mai târziu, liderul de stânga l-a expulzat pe succesorul lui Rocha din funcția de șef al misiunii diplomatice pentru incitare la „război civil”. Rocha a mai lucrat în Italia, Honduras, Mexic și Republica Dominicană și a lucrat ca expert în America Latină pentru Consiliul Național de Securitate. Soția lui Rocha, Karla Wittkop Rocha, nu a dorit să comenteze când a fost contactată de AP. „Nu am nevoie să vorbesc cu tine”, a spus ea înainte de a închide telefonul.

După ce s-a retras din Departamentul de Stat, Rocha a început o a doua carieră în afaceri, fiind președintele unei mine de aur din Republica Dominicană, deținută parțial de compania canadiană Barrick Gold. Mai recent, a deținut funcții de conducere la XCoal, un exportator de cărbune cu sediul în Pennsylvania; Clover Leaf Capital, o companie înființată pentru a facilita fuziunile în industria canabisului; firma de avocatură Foley & Lardner și firma spaniolă de relații publice Llorente & Cuenca.

„Firma noastră își menține angajamentul față de transparență și va monitoriza îndeaproape situația, cooperând pe deplin cu autoritățile dacă vom avea acces la orice informație”, a declarat Dario Alvarez, directorul general al operațiunilor Llorente & Cuenca în SUA, într-un e-mail.

XCoal și Clover Leaf Capital nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Foley & Lardner a declarat că Rocha a părăsit firma de avocatură în august.