Un fost înalt responsabil din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina a fost arestat pentru deturnare de fonduri

Un fost înalt responsabil din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina a fost arestat pentru deturnare de fonduri

Ucraina a anunţat joi plasarea în arest provizoriu a unui fost înalt responsabil al Ministerului Apărării, suspectat că a deturnat peste un milion de euro în timpul achiziţionării de provizii alimentare pentru armata ucraineană în timpul invaziei ruse împotriva ţării.

Orașul Kiev. Foto: APPA/EFE

Acest fost şef al departamentului însărcinat cu aprovizionarea cu hrană a armatei şi întreprinderi pe care acesta le controla au achiziţionat în 2022 şi 2023 bunuri pentru 58 de milioane de hrivne (aproape 1,4 milioane de euro), o sumă disproporţionată faţă de veniturile sale declarate, a raportat într-un comunicat Biroul de Anchetă Naţională (DBR), un organism de luptă împotriva corupţiei, scrie Agerpres.

Este vorba în mod concret de 53 de parcele de teren pe teritoriul Ucrainei, un depozit de 2.000 de metri pătraţi şi o fabrică de proteze, a precizat această sursă.

Identificat de mass-media ca fiind colonelul Oleksandr Kozlovski, acesta este suspectat de "îmbogăţire ilicită" şi riscă până la zece ani de închisoare, a adăugat DBR.

Potrivit site-ului ucrainean Naşi Groşi (Banii Noştri), specializat în urmărirea achiziţiilor publice, suspectul şi complicii săi militari au utilizat o serie de întreprinderi private, dintre care unele controlate de membri ai familiei Kozlovski, pentru a confirma furnizarea de produse care în realitate nu au fost niciodată livrate sau pentru a revinde o parte din alimentele din depozitele armatei.

Mai multe afaceri de corupţie au fost scoase la iveală în Ucraina după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, în special în cadrul Ministerului Apărării sau privind achiziţia de material pentru armată.

În august 2023, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a destituit toţi responsabilii regionali însărcinaţi cu recrutarea militară, din cauza scutirilor acordate în schimbul unor remuneraţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat