Un fost militar chilian s-a sinucis după ce a fost condamnat pentru uciderea cântărețului Victor Jara

Un fost militar chilian s-a sinucis după ce a fost condamnat pentru uciderea cântărețului Victor Jara

Ofițerul chilian în retragere Hernán Chacón s-a sinucis după ce un tribunal l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pentru răpirea și uciderea cântărețului Victor Jara în timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet, a relatat postul de radio BioBio . Potrivit acestuia, militarul pensionar în vârstă de 87 de ani s-a sinucis când poliția a venit să-l ducă la închisoare.

Ultima fotografie a președintelui chilian Salvador Allende. Foto: Arhiva Adevărul

Luni, Curtea Supremă din Chile a pronunțat un verdict prin care i-a condamnat pe Chacón și alți șase foști militari la 25 de ani de închisoare pentru răpirea și uciderea lui Jara și apoi a directorului închisorii Littre Quiroga, în septembrie 1973.

Jara, care susținea Partidul Comunist din Chile, a fost arestat a doua zi după lovitura militară din 11 septembrie 1973, care l-a înlăturat de la putere pe președintele socialist, ales în mod legitim, Salvador Allende. Cântărețul a fost dus pe un stadion din capitala Santiago de Chile, care a fost transformat într-un lagăr de concentrare, iar acolo a fost torturat. Câteva zile mai târziu, a fost împușcat mortal sub tribunele stadionului.

Potrivit cifrelor oficiale, în anii dictaturii militare din Chile (1973-1990), 3.225 de persoane au fost ucise din motive politice sau au fost date dispărute. Peste 37.000 de persoane au fost supuse torturii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat