Un fost spion britanic regretă publicarea raportului său despre Trump şi Rusia

Un fost spion britanic regretă publicarea raportului său despre Trump şi Rusia

Fostul agent secret britanic Christopher Steele a declarat miercuri că nu a dorit niciodată publicarea colecţiei sale de rapoarte neverificate despre legăturile preşedintelui american Donald Trump cu Rusia, transmite AFP.

Omul de afaceri rus Aleksei Gubarev, menţionat în dosar, l-a dat în judecată pe Steele pentru calomnie.

Într-o depoziţie scrisă la Înalta Curte din Londra, fostul spion a susţinut că nu a avut niciodată intenţia de a divulga conţinutul dosarului realizat la cererea campaniei electorale a Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din SUA, din 2016, iar firma sa, Orbis, nu avea niciun interes ca rezultatul muncii de informaţii să ajungă public. Steele afirmă că, dacă ar fi ştiut că urmează publicarea, ar fi făcut tot ce putea pentru a împiedica acest lucru.

Dosarul a ajuns pe site-ul de internet Buzzfeed cu 10 zile înainte alegerilor în urma cărora Trump a devenit preşedintele Statelor Unite. Unele elemente au fost preluate în ancheta procurorului special Robert Mueller, care a ajuns după doi ani la concluzia că există dovezi privind amestecul Rusiei în campania electorală din SUA, însă nu şi despre o colaborare cu echipa candidatului republican.

Steele apreciază că publicitatea creată de publicarea, 'mai ales sub formă brută şi neanalizată', a informaţiilor sale - dintre care unele nu pot fi verificate - este 'devastatoare profesional' pentru reputaţia sa într-un domeniu unde sunt vitale discreţia şi confidenţialitatea.

Gubarev a contestat marţi acuzaţiile că serviciile de securitate ruse au folosit firma sa Webzila din domeniul informatic pentru a accesa ilegal documente ale campaniei candidatei democrate la preşedinţia SUA, Hillary Clinton. Documentele au apărut pe site-ul Wikileaks al lui Julian Assange.

Colaboratorii lui Trump l-au condamnat pe Steele pentru că dosarul întocmit de acesta a dus la deschiderea anchetei legate de Rusia. Fostul spion a dispărut ulterior din public şi nu mai comunică decât foarte rar. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina