Un frizer, creierul unei uriașe rețele de migranți. A dus peste 10.000 de persoane în Marea Britanie: „Nu îmi fac griji!“

Un frizer, creierul unei uriașe rețele de migranți. A dus peste 10.000 de persoane în Marea Britanie: „Nu îmi fac griji!“

Deși a aspirat la viață simplă și muncă cinstită, atunci când i s-a acordat azil, Hewa Rahimpur a ajuns liderul unei rețele de traficanți de persoane, cu legături din China până în Europa. El a ajutat peste 10.000 de persoane să intre în Marea Britanie.

Frizerul(stânga) riscă 11 ani de închisoare pentru trafic de migranți FOTO Sky News

Anchetatorii spun că fostul frizer, care a pretins că a fugit din Iran din cauza persecuției, este de fapt conducătorul unei întregi bande „care îi trata pe oameni ca pe niște animale sau mărfuri”. El a ajutat peste 10.000 de persoane să traverseze ilegal Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie.

Gruparea pe care o coordona Rahimpur, relatează Sky News , obținea bărci gonflabile din Turcia și China pentru a evita poliția din Europa. El a pus bazele unei operațiuni minuțioase care le-a permis migranților să își riște viața ca să ajungă în Marea Britanie, în bărci de cauciuc, în schimbul a câteva mii de euro.

Arestat în estul Londrei, unde aveaa un magazin alimentar

În prezent, Rahimpur riscă 11 ani de închisoare și trebuie să plătească o amendă de 80.000 de euro, după ce a fost găsit vinovat de organizarea trecerilor ilegale ale Canalului Mânecii. Foarte puține lucruri se cunosc despre creierul operațiunilor.

Bărbatul a fost arestat în estul Londrei unde avea un magazin alimentar, care funcționa ca un centru de plăți în traficul ilegal de persoane. Când a ajuns în Marea Britanie și-a deschis o frizerie, dar afacerea a eșuat. Fostul frizer a venit în Marea Britanie în 2016 ascuns într-un camion. A susținut atunci că a fugit din Iran din cauza persecuției și a cerut azil, însă ceea ce a declarat s-a dovedit a fi total fals. Când a fost arestat, Rahimpur conducea o mașină scumpă Mercedes-Benz Clasa S. Cu toate că avocatul lui susține că era doar o mașină închiriată, este cu siguranță o mașină foarte pretențioasă pentru un bărbat care lucrează într-un chioșc de stradă.

În timpul anchetei, Rahimpur a recunoscut că a luat bani de la migranții care au ajuns cu bine în Marea Britanie. O parte o păstra el, iar restul era trimis traficanților de persoane din Franța. Suspectul a susținut că atunci când a ajuns în Marea Britanie își dorea doar să ducă o „viață simplă”, dar, după ce fratele său s-a îmbolnăvit, a fost nevoit să îl aducă și pe el în țară cu ajutorul traficanților, ajungând mai apoi să facă parte din organizația lor.

„Dacă a comis vreo infracțiune, ar trebui să plătească”

O sursă care cunoaște foarte bine lumea traficului de persoane a spus că Rahimpur nu este din Iran și nici măcar nu se numește Rahimpur. Numele lui adevărat ar fi Hama Khoshnaw și vine din Kurdistan, o regiune semiautonomă din nordul Irakului. „Îl cunosc - este din Erbil. L-am văzut o dată în Turcia, dar eu nu făceam parte din grupul lui. Dacă a comis vreo infracțiune, ar trebui să plătească”, spune și Karwan, un traficant de persoane din regiunea de unde provine Rahimpur.

Numele meu nu ar trebui să fie pătat din cauza a ceea ce a făcut el. Eu nu sunt un infractor. Ar trebui să le facă statui oamenilor ca mine. Ar trebui să fim ridicați în slăvi”, a spus Karwan. Karman a spus că primește zeci de apeluri în fiecare zi de la oameni care îi cer „să fie salvați din nefericirea” pe care o trăiesc. „Studiază pentru 20 de ani, dar nu pot obține un post de la guvern. După toți anii de studiu. Sunt profesori, dar vând apă de băut.” Ei cer să fie duși undeva - cel mai des, în Germania, dar de multe ori și în Marea Britanie. Apoi, decid pe ce drum doresc să meargă pentru că fiecare traseu are un alt preț.

"Nu îi forțează pe oameni să migreze"

Unii au nevoie de ajutor ca să iasă din Kurdistan. Unii au deja un pașaport cu care să ajungă în Turcia, dar toți au nevoie să traverseze Europa. „Oricine merge în Marea Britanie, Franța și Germania este intervievat când ajunge. Ei îi întreabă de ce au emigrat, de ce s-au dus în țara respectivă și de ce caută protecție”, a spus Karwan. „Traficanții nu îi forțează pe oameni să migreze. Dacă nu înșel pe cineva din banii lui, dacă nu îl jignesc și nu profit de onoarea lui și dacă îl iau pe un drum bun, de ce aș fi urmărit penal?

Premierul britanic Rishi Sunak a promis că va opri bărcile cu migranți care traversează Canalul Mânecii, dar Karwan nu își face griji. „Nu poți să oprești traficul de persoane. Dacă îmi închizi ușa asta, o să intru pe o altă ușă. Dacă închizi casa asta, o să îmi fac treaba din următoarea casă”.

Aducea bărcile din Turcia

Un alt traficant, Sirwan, veteran al taberelor de migranți din nordul Franței, a auzit de Hama Khoshnaw, dar a spus că autoritățile se concentrează asupra persoanei greșite. „Există traficanți care au înecat mulți oameni și nu au fost arestați. Sunt oameni care au ucis și nu au fost prinși. Tipul ăsta a căzut într-o capcană.” Rahimpur obținea bărcile din Turcia și le aducea în Europa pentru a le ascunde în câteva locații, în special în orașul german Osnabruck.

" Este periculos și ilegal. Dacă ești prins de țărm, primești șase ani [de închisoare] în Franța. Ori accepți care ar putea fi consecințele, fie nu faci asta”, spune traficantul.

Erbil rămâne un oraș unde traficul de persoane supraviețuiește din cauză că sunt atât de mulți oameni care doresc să plece. Cererea și oferta dictează restul. Arestarea lui Rahimpur și condamnarea sa sunt menite să îi descurajeze pe ceilalți traficanți întrucât arată că poliția europeană va coopera pentru a împiedica traficul de persoane.

Problema este că după ce infractorii sunt prinși, alții le iau locul imediat. „Nu îmi fac griji”, a spus Karwan, când a fost întrebat dacă se teme că va intra și el în vizorul poliției. „Căutăm mereu să deschidem noi rute, suntem persistenți. Nu cred că vreo țară poate să oprească rutele ilegale”, a spus Karwan. „Ei pot să construiască 4 ziduri și 15 rânduri de sârmă ghimpată. Zidurile vor fi doborâte și sârmele vor fi tăiate. Se va descoperi o nouă rută.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?