Un general din Israel a prezentat în premieră informaţii în public despre programul de drone înarmate

Un general din Israel a prezentat în premieră informaţii în public despre programul de drone înarmate

Israelul a recunoscut miercuri ceea ce a fost în ultimele două decenii un secret oficial cunoscut de mulţi, respectiv că a folosit drone nu numai pentru supraveghere ci şi pentru lovituri aeriene împotriva militanţilor palestinieni în Fâşia Gaza, dar şi în exterior, în ţări ca Iran sau Sudan, relatează Reuters.

Un general Israel a vorbit despre drone înarmate / Foto: Arhivă

Cenzorii israelieni au permis în luna iulie publicarea de informaţii despre dronele înarmate, iar şeful forţelor israeliene de artilerie - care conduc programul de drone împreună cu forţele aeriene - a vorbit în premieră la un forum al industriei de profil despre avioanele înarmate fără pilot.

„Astăzi pot vorbi despre acest lucru deschis", a declarat generalul de brigadă Neri Horowitz la conferinţa anuală UVID DroneTech, găzduită de revista „Israel Defense", referindu-se la faptul că anterior putea oferi doar indicii privind acest program.

El a spus că dronele înarmate nu numai că furnizează Israelului o putere de foc suplimentară, dar permit, printr-o singură platformă, detectarea rapidă şi atacuri asupra unor ţinte, precum militanţi din Fâşia Gaza care se pregătesc să lanseze o rachetă, înainte ca aceştia să treacă la acţiune.

El a dezvăluit că atunci când insurgenţi jihadişti din Egipt au trecut graniţa în sudul Israelului la bordul unui vehicul blindat în mai 2012, ei au fost distruşi de un tir al unei drone.

Prezentând imagini cu trupele ucrainene care folosesc drone pentru a ghida tirurile de artilerie asupra trupelor ruseşti invadatoare, generalul de brigadă a spus că Israelul dispune de o aplicaţie similară.

Israelul îşi extinde forţa care deserveşte dronele, al cărei personal este format în proporţie de 30% din femei, a spus Horowitz.

La aceeaşi conferinţă, generalul de brigadă Omri Dor, comandantul bazei aeriene de la Palmachin, a spus că dronele reprezintă acum 80% din orele de zbor în misiuni militare ale Israelului.

Cu toate acestea, producătorii de drone din Israel nu au permisiunea să facă reclamă acestui produs şi niciun astfel de aparat nu era prezentat la conferinţă.

„Există preocupări privind securitatea informaţiei", a explicat un reprezentant de vânzări a uneia dintre aceste companii, Elbit.

Într-un discurs separat, ministrul economiei, Orna Barbivai, a spus că exporturile de drone sunt populare peste hotare, inclusiv în statele arabe care şi-au ameliorat relaţiile cu Israelul din 2020. Ea nu a specificat dacă astfel de exporturi includ drone înarmate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…