Un genetician laureat cu Nobel, rămas fără titluri onorifice în urma unor afirmaţii rasiste

Un genetician laureat cu Nobel, rămas fără titluri onorifice în urma unor afirmaţii rasiste

Cercetătorului James Watson, laureat al premiului Nobel, colaborator la descoperirea structurii de dublu helix a ADN-ului şi părintele proiectului genomului uman, i-au fost retrase toate distincţiile de către laboratorul la care a fost angajat, în urma unor afirmaţii ''reprobabile'' referitoare la rasă şi etnie, informează duminică Xinhua.

Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), instituţia din New York în cadrul căreia Watson a lucrat timp de aproape patru decenii, spune că a luat această decizie ca răspuns la afirmaţiile făcute de omul de ştiinţă într-un documentar de televiziune difuzat la începutul acestei luni.

Geneticianul în vârstă de 90 de ani a demisionat din instituţie în 2007 după ce a declarat pentru un ziar din Marea Britanie că oamenii de origine africană au o inteligenţă mai redusă.

Într-un nou documentar, difuzat de PBS, intitulat ''American Masters: Decoding Watson'', întrebat care este opinia sa asupra rasei la un deceniu după ce a a părăsit laboratorul newyorkez, Watson spune că nu se dezice de opiniile anterioare, citând diferenţe în rezultatele testelor IQ pentru a argumenta inferioritatea persoanelor de culoare.

Deşi cercetătorul şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca toată lumea ar trebui să fie egală, a adăugat că ''cei care au avut de-a face cu angajaţi de culoare au ajuns la concluzia că acest lucru nu este adevărat''.

"Declaraţiile lui Watson sunt reprobabile, fără fundament ştiinţific şi nu reprezintă, în niciun caz, opiniile CSHL, ale administratorilor acestuia, angajaţilor sau studenţilor. Laboratorul condamnă folosirea eronată a ştiinţei pentru a justifica prejudecăţile", a precizat laboratorul într-o declaraţie comunicată vineri, înainte de a-i retrage trei titluri omului de ştiinţă: profesor emerit, profesor emerit ''Oliver R. Grace'' şi administrator onorific.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...