Un grup de studenți români din Turcia a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere

Un grup de studenți români din Turcia a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost contactat pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din regiunea Maras, Turcia. Aceștia au solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere.

FOTO: AFP

„Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță”, se arată în comunicat MAE.

În urma apelului, o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Potrivit MAE, până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați.

„Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune. MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726”, arată sursa citată.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est). În urma seismului, guvernul Turciei a solicitat ajutor internațional. Noile cifre ridică bilanțul total temporar al sesimului la cel puțin 300 de morți în Turcia și Siria.

Sprijin din partea României

În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție din cadrul IGSU.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”.

Sprijinul României se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”