Un imens proiect imobiliar provoacă nemulțumire la Belgrad

Un imens proiect imobiliar provoacă nemulțumire la Belgrad

Peste 1.500 de locuitori ai Belgradului au manifestat miercuri împotriva unui proiect imobiliar faraonic în valoare de 2,75 miliarde de dolari, inițiat de un dezvoltator din Emiratele Arabe Unite într-un cartier boem al capitalei sârbe, a constatat un corespondent al agenției France Presse.

Sursa foto: belgradewaterfront.com

"Hoții!", "Nu vă vom lăsa să faceți asta!", au scandat manifestanții, printre care lideri ai opoziției față de premierul Aleksandar Vucic. Ei au amplasat în fața sediului primăriei orașului o imensă rață galbenă din polistiren, simbol tradițional al corupției în Serbia.

Un eveniment petrecut în noaptea de 24 spre 25 aprilie a sporit furia adversarilor proiectului 'Belgrade Waterfront' din cartierul Savamala, situat pe malul Savei, râul care străbate capitala. Aproape 30 de indivizi îmbrăcați în negru și cu măști pe figură, în mașini fără numere de înmatriculare, au blocat accesul pe mai multe străzi ale cartierului, potrivit presei locale.

Ei au confiscat telefoanele mobile ale trecătorilor, reținând și lovindu-i pe unii dintre aceștia, în timp ce buldozerele au dărâmat mai multe clădiri.

Într-un raport prezentat în această săptămână, avocatul poporului Sasa Jankovic, însărcinat cu medierea între cetățeni și autorități, a acuzat poliția că nu a reacționat.

Mare apărător al acestui proiect, Aleksandar Vucic i-a calificat "idioți" pe indivizii mascați care au acționat în cursul nopții, însă a subliniat că imobilele respective erau destinate demolării. Aceasta ar fi trebuit să se întâmple "în plină zi" și ar fi "asistat cu plăcere", a afirmat el miercuri într-o conferință de presă.

Serbia și dezvoltatorul imobiliar Eagle Hills din Emiratele Arabe Unite au semnat în 2015 un acord privind o investiție de 2,75 de miliarde de dolari pentru a transforma acest cartier din secolul al XIX-lea situat pe malul drept al râului Sava, în apropierea centrului capitalei, într-un complex luxos cu blocuri de locuit, birouri, magazine și un turn cu o înălțime de 200 de metri.

Grupul va investi direct 300 de milioane de euro în proiect, potrivit unei declarații a autorităților sârbe. În legătură cu restul finanțării nu au fost oferite detalii, fapt ce a stârnit critici legate de opacitatea proiectului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene