Un important instrument al misiunii InSight, desfăşurată de NASA pe planeta Marte, s-a blocat

Un important instrument al misiunii InSight, desfăşurată de NASA pe planeta Marte, s-a blocat

Misiunea InSight pe planeta Marte, desfăşurată de Agenţia Spaţială Americană (NASA), se confruntă cu un obstacol - sonda de temperatură pare să fi rămas blocată în subsolul Planetei Roşii, la mică de distanţă de suprafaţă, relatează miercuri DPA.

Instrumentul, conceput pentru a fora la o adâncime de 4,9 metri în solul marţian, a întâlnit în calea sa, în cursul weekendului, un anumit tip de rezistenţă şi nu a mai putut avansa.

''Prin urmare, echipa a luat decizia de a suspenda timp de două săptămâni forajul prin percuţie pentru a permite analizarea îndeaproape a situaţiei şi găsirea unor strategii pentru depăşirea obstacolului'', a scris marţi în jurnalul misiunii Tilman Spohn, investigator principal pentru sonda de căldură.

Instrumentul pentru măsurarea temperaturii ''Heat Flow and Physical Properties Package'', sau HP3, a fost amplasat cu succes de braţul robotic al modulului InSight la 12 februarie. Misiunea sa este de a înregistra căldura emanată din interiorul planetei Marte, ceea ce ar putea oferi oamenilor de ştiinţă indicii cu privire la compoziţia planetei şi la trecutul ei.

Inginerii de la Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA din La Canada Flintridge, California, au încercat săptămâna trecută să pornească instrumentul - supranumit ''cârtiţa'' - însă comanda nu a ajuns la sonda spaţială Mars Odyssey de pe orbita Marte care trebuia să retransmită semnalul către InSight, un fel de apel telefonic interplanetar.

După o întârziere de două zile, activitatea de foraj a început joia trecută. ''Cârtiţa'' a ieşit din carapacea sa şi a pătruns în solul marţian, avansând rapid pentru primele cinci minute. Apoi, ceva s-a schimbat. ''Cârtiţa'' a continuat să foreze prin percuţie timp de alte patru ore, însă nu a reuşit să avanseze în profunzime. În plus, în prezent are o poziţie înclinată la circa 15 grade.

Cercetătorii misiunii estimează că instrumentul a ajuns la o adâncime de circa 30 de centimetri.

''Suntem puţin îngrijoraţi'', a scris Spohn în jurnalul misiunii adăugând însă că ''tindem să fim optimişti''.

Cea mai probabilă explicaţie pentru această întârziere constă în faptul că sonda a întâlnit un bolovan îngropat sau un strat de pietriş. Oamenii de ştiinţă au ales locul de asolizare al InSight deoarece acesta părea a avea o consistenţă puţin dură şi nisipoasă, însă erau conştienţi că s-ar putea întâmpla ceva similar. ''Nu putem vedea ce se află în subteran'', a declarat în noiembrie Sue Smrekar de la JPL. ''Putem oricând să lovim un bolovan'', a adăugat specialista.

Modulul spaţial InSight, lansat de NASA, a ajuns la destinaţie la 26 noiembrie 2018 după o călătorie în spaţiu ce a durat şase luni şi jumătate şi a totalizat 480 de milioane de kilometri.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete.

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare a planetelor telurice.

Modulul InSight va evalua "semnele vitale" ale lui Marte şi va determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra - informaţii ce se vor dovedi utile şi pentru viitorii colonişti ai Planetei Roşii.

În luna decembrie, sonda InSight a plasat cu succes pe scoarţa Planetei Roşii un seismometru hipersensibil - SEIS (Seismis Experiment for Interior Structure) - conceput de agenţia spaţială franceză (CNES), un instrument cheie pentru buna desfăşurare a etapelor următoare programate în cadrul acestei misiuni ştiinţifice.

Sonda InSight a fost plasată în Elysium Planitia, o zonă plată aflată puţin mai la nord faţă de ecuatorul planetei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe