Un incendiu „complicat” de la graniţa Spaniei cu Franţa avansează rapid. Sute de hectare sunt expuse VIDEO

Un incendiu „complicat” de la graniţa Spaniei cu Franţa avansează rapid. Sute de hectare sunt expuse VIDEO

Un incendiu de pădure activ pe coasta spaniolă a Mării Mediterane, în apropiere de Franţa, a izolat un sat şi un camping şi avansează rapid din cauza vântului puternic, au anunţat vineri seara pompierii catalani, potrivit AFP.

Este un „incendiu complicat", din cauza „orografiei abrupte" a zonei, a explicat Santi Lleonart, şeful operaţiunilor din cadrul departamentului de pompieri, citat într-un comunicat emis de guvernul regional catalan.

„Facem eforturi pentru a împiedica extinderea focului”

Condițiile meteo fac și mai dificilă situația.

„Vântul complică lucrurile. Avem un incendiu activ pe mai multe fronturi (...); sunt incendii secundare, fără legătură între ele, în locuri la care nu am ajuns încă. Facem eforturi pentru a împiedica extinderea focului şi menţinem măsurile de izolare din precauţie din cauza schimbărilor bruşte ale vântului, care nu le permit oamenilor să se deplaseze în siguranţă", a adăugat el.

Vineri după-amiaza, în doar trei ore, „aproximativ 200 de hectare" au fost arse, a explicat guvernul regional catalan, precizând că 400 de hectare sunt potenţial expuse riscului de a fi mistuite de flăcări.

Din cauza incendiului din zona Portbou, un oraş spaniol aflat la graniţa cu Franţa, care găzduieşte o importantă gară, „pompierii catalani au dispus izolarea aşezării Colera, a zonei La Rovellada şi a campingului Sant Miquel", a indicat Protecţia Civilă din regiunea catalană.

Drumul care duce la Portbou a fost închis.

Autorităţile din Colera au improvizat adăposturi pentru a-i găzdui pe cei rămaşi blocaţi în zonă.

În fiecare vară există un aflux de turişti atraşi de plajele spaniole din această localitate, care numără doar 500 de locuitori.

Incendiu în Portbou. FOTO Profimedia

Forțe impresionante luptă cu focul

Potrivit pompierii spanioli „operaţiunile aeriene au fost complicate" de vântul care suflă cu rafale de peste 50 km/h.

La operaţiuni iau parte zece autospeciale de pompieri şi vehicule uşoare din departamentul francez Pyrénées-Orientales, care se învecinează cu zona afectată de incendiu.

La faţa locului a fost trimis și un avion francez pentru stingerea incendiilor, însă nu a putut interveni din cauza vântului puternic, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al pompierilor francezi.

„Pentru moment, incendiul este limitat la teritoriul spaniol", a adăugat purtătorul de cuvânt vineri seară.

În total, 230 de pompieri spanioli şi francezi luptă cu flăcările în zonă, a anunţat guvernul catalan.

Sute de incendii vara trecură

În urmă cu un an, Spania s-a confruntat cu sute de incendii de vegetaţie care au mistuit peste 300.000 de hectare de pădure, potrivit Sistemul european de informaţii privind incendiile forestiere (EFFIS).

Anul acesta, numărul hectarelor mistuite de flăcări se ridică la aproximativ 70.000, potrivit aceleiaşi surse.

Amintim că, la jumătatea lunii iulie a acestui an, pompierii spanioli s-au luptat cu un incendiu uriaș , care a cauzat evacuarea a cel puţin 4.000 de oameni pe insula spaniolă La Palma.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”