Un istoric italian specializat în artă culinară a stârnit o controversă legată de pastele carbonara

Un istoric italian specializat în artă culinară a stârnit o controversă legată de pastele carbonara

Gastronomia este o chestiune serioasă în Italia, face parte din identitatea naţională, aşa cum reiese dintr-o controversă referitoare la modul de preparare a sosului pentru paste carbonara, informează Reuters joi.

Paste carbonara FOTO: arhivă

Luca Cesari, un istoric al artei culinare şi scriitor din Bologna, s-a confruntat cu un val de abuzuri online după ce a publicat un videoclip pe Instagram în care a prezentat ceea ce este, în opinia sa, versiunea originală a carbonara, considerată o specialitate clasică a bucătăriei romane, scrie Agerpres.

După ce a renunţat la ingredientele obişnuite cum ar fi pecorino, o specialitate de brânză italiană, şi falcă de porc amestecate cu ouă pentru a crea un sos cremos, pastele carbonara preparre de Cesari au fost gătite cu brânză Gruyere , o specialitate elveţiană, usturoi, bacon şi ouă jumări.

Cesari a spus că el a revenit la reţeta originală publicată într-o revistă italiană de reţete cu aproape 70 de ani în urmă şi că a încercat să arate evoluţia reţetei pe parcursul deceniilor.

''Am refăcut pur şi simplu reţeta de carbonara din 1954, prima care a fost publicată în revista 'Cucina Italiana'. Nu e vina mea dacă aceea a fost prima reţetă de carbonara'', a declarat el pentru Reuters.

''De-a lungul timpului, au apărut o serie de reţete diferite de carbonara, inclusiv cele cu şuncă crudă în anii 1950. În Statele Unite există versiuni cu midii sau ciuperci''.

Alberto Grandi, un alt specialist în istoria gastronomiei, care a fost supus şi el unui tir de critici pentru că ar fi pus sub semnul întrebării tradiţii culinare italiene înrădăcinate, a sărit în apărarea lui Cesari.

Într-o înregistrare video publicată pe propria pagină de Instagram, el a denunţat un soi de ''gastronaţionalism care ne împiedică să reflectăm cu calm asupra temelor referitoare la gastronomia noastră''.

Printre practicile considerate de italieni erezii alimentare se numără combinaţia de paste cu sos ketchup sau pizza garnisită cu ananas, precum şi o interdicţie de facto în a comanda cappuccino după masa de prânz.

Cesari a rămas ferm pe poziţii şi este pregătit să stârnească şi alte controverse culinare.

''A fost doar primul videoclip... Pregătesc un altul despre pizza tradiţională napolitană de la 1800 cu midii''.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB