Un istoric olandez a descoperit o comoară medievală cu ajutorul unui detector de metale

Un istoric olandez a descoperit o comoară medievală cu ajutorul unui detector de metale

Un istoric olandez a reușit să dea peste o comoară medievală unică, cu o vechime de peste 1.000 de ani.

Foto noordhollandsdagblad.nl

Comoara descoperită de Lorenzo Ruijter, în vârstă de 27 de ani, constă în podoabe din aur pentru urechi, două fâşii din aur şi 39 de monede de argint, a anunţat joi Muzeul Naţional de Antichităţi din Ţările de Jos, relatează Agerpres.

Lorenzo Ruijter a spus că este căutător de comori de la 10 ani. El a descoperit obiectele în urmă cu 2 ani în orașul Hoogwoud, folosind un detector de metale.

"Descoperirea a ceva atât de valoros a fost deosebit de specială, nu pot descrie cu adevărat. Nu m-am aşteptat niciodată să descopăr aşa ceva", a spus el adăugând că i-a fost greu să păstreze secretul timp de doi ani.

Experții de la Muzeului Naţional de Antichităţi Rijksmuseum van Oudheden au descoperit că cea mai recentă monedă din comoară datează din jurul anului 1250. Astfel, ei au presupus că atunci a fost îngropată comoara. Bijuteriile îngropate aveau deja două secole ața că aceasta era încă de atunci o "o proprietate scumpă şi preţuită".

"Bijuteriile de aur din Evul Mediu clasic sunt extrem de rare în Olanda", a precizat muzeul.

Va rămâne un mister motivul pentru care o astfel de comoară a fost îngropată la acele vremuri. Lorenzp a spus că e posibil ca o persoană influentă să fi îngropat podoabele pentru a le proteja. Comoara a fost oferită sub formă de împrumut muzeului și va fi expusă. Obiectele vor rămâne totuși în proprietatea celui care le-a descoperit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...