Un jurnalist polonez care lucra pentru DPA a fost arestat în Myanmar

Un jurnalist polonez care lucra pentru DPA a fost arestat în Myanmar

Un jurnalist polonez care lucra în Myanmar pentru agenţia de presă DPA a fost arestat de forţele de securitate, a anunţat vineri instituţia de presă germană.

Robert Bociag a fost arestat joi de soldaţi în Taunggyi, capitala statului birman Shan, au relatat portalul Myanmar Mix, grupul media Khit Thit Media şi numeroşi utilizatori ai social media.

Bărbatul, în vârstă de 30 de ani, ar fi fost bătut şi rănit, potrivit Khit Thit Media.

''Arestarea şi abuzurile evidente contra lui Robert Bociag sunt profund supărătoare. Suntem extrem de îngrijoraţi pentru colegul nostru'', a declarat redactorul-şef al DPA, Sven Gosmann, care a cerut eliberarea imediată a jurnalistului polonez.

''Acesta este un atac intolerabil, inacceptabil asupra libertăţii de a transmite ştiri - şi, prin brutalitatea sa, din păcate nu este un caz izolat'', a subliniat Gosmann.

Ministerul de Externe de la Varşovia a confirmat arestarea unui jurnalist polonez în Myanmar. Consulatul polonez în Thailanda şi consulatul german în Myanmar au confirmat informaţia, a precizat diplomaţia poloneză, potrivit publicaţiei Gazeta Wyborcza.

Un purtător de cuvânt al MAE german a precizat că ministerul are cunoştinţă de acest caz şi face eforturi pentru ca jurnalistul să beneficieze de sprijin consular.

Organizaţia neguvernamentală 'Reporteri Fără Frontiere' (RSF) a cerut eliberarea imediată a lui Bociag, dar şi a tuturor reprezentanţilor media arestaţi după lovitura de stat din februarie.

''Jurnaliştii trebuie să fie liberi să relateze cu privire la evoluţiile din ţară şi la proteste. Condamnăm ferm acţiunile armatei contra lucrătorilor media. După lovitura de stat militară, libertatea presei în Myanmar a făcut un regres de 10 ani în numai câteva zile'', a spus Christian Mihr, şeful filialei germane a RSF.

După lovitura de stat de la începutul lunii februarie, forţele de securitate din Myanmar au intervenit în forţă nu doar împotriva demonstranţilor, ci şi contra jurnaliştilor.

Pe de altă parte, un tribunal din Myanmar a extins vineri arestul pentru cinci jurnalişti, printre care unul de la agenţia de presă americană Associated Press. Jurnaliştii au fost arestaţi în timp ce relatau de la protestele anti-juntă desfăşurate la Yangon în februarie.

Peste 70 de persoane au fost ucise şi aproximativ 2.000 au fost arestate în timpul reprimării protestelor din Myanmar după ce armata a preluat controlul ţării, la 1 februarie.

Cei şase jurnalişti, arestaţi pe 27 februarie, nu au fost aduşi în faţa instanţei, dar au participat prin teleconferinţă din închisoare. De la arestarea lor, acestor jurnalişti li s-a interzis să se vadă cu membrii familiei sau cu avocatul Tin Zar Oo. Acesta a precizat că următoarea audiere va avea loc în 24 martie.

Cel puţin 35 de jurnalişti au fost arestaţi de la 1 februarie în Myanmar, dintre care 19 au fost eliberaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria