Un magnat rus anunță că Putin este „blocat” în Ucraina: „Acum are doar două opțiuni”

Un magnat rus anunță că Putin este „blocat” în Ucraina: „Acum are doar două opțiuni”

Mihail Hodorkovski, magnat al petrolului din Rusia exilat în străinătate, a dat un interviu pentru canalul german Deutsche Welle în care a subliniat faptul că în prezent Vladimir Putin realizează că ”nu poate exista o soluție militară” în Ucraina. În plus, el crede că liderul de la Kremlin ”este blocat” în Ucraina și are doar două opțiuni în viitor, scrie Ziare.com .

La peste o lună după ce Moscova și-a lansat invazia din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a ajuns să înțeleagă că ”nu poate exista nicio soluție militară aici”, a declarat Mihail Hororkovski, potrivit DW.

Hodorkovski (în dreapta fotografiei), un critic proeminent al liderului rus, a petrecut un deceniu anterior în închisoare în Rusia, după mai multe acuzații considerate drept răzbunare pentru contestarea regimului lui Putin.

Deși trupele ruse și-au început invazia din Ucraina pe 24 februarie, Moscova nu a reușit să ocupe rapid țara, așa cum planificase, din cauza rezistenței ucrainene puternice și a armatei sale blocate.

Acum, Rusia a anunțat recent o schimbare a obiectivelor sale de război, spunând că se va concentra pe ”eliberarea” regiunii Donbas din estul Ucrainei.

”Putin este blocat când vine vorba de operațiunea militară. Putin are acum două opțiuni: fie intensifică lucrurile, ceea ce ar însemna fie introducerea mobilizării sau utilizarea armelor nucleare tactice, ori poate stabiliza situația și să înceapă discuții serioase de pace”, a spus Hodorkovski, care locuiește în prezent la Londra.

În interviul acordat DW, magnatul rus din exil, a subliniat și importanța unei poziții occidentale unificate. ”Poziția Occidentului trebuie să fie clară, adică un sprijin cuprinzător pentru Ucraina dacă războiul continuă și în cazul în care Putin folosește armele nucleare tactice sau alte arme de distrugere în masă”.

Cu privire la discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, Hodorkovski a spus: ”Pentru ca Putin să devină serios în privința acestor discuții, el trebuie să-și dea seama că este blocat în Ucraina. După o lună de război, a înțeles că nu poate exista o soluție militară aici și există o încercare de trecere la un proces real de negociere”.

Întrebat dacă Vladimir Putin a lansat acest război pe baza unor presupuneri false despre capacitățile militare ruse și despre societatea din Ucraina, Hodorkokski a răspuns: ”Sunt complet convins că de data asta, lui Putin i s-a prezentat o cantitate semnificativă de informații false, atât despre situația din Ucraina, cât și despre starea propriilor forțe armate”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria