Un migrant sirian, candidat al Verzilor pentru un mandat în parlamentul german

Un migrant sirian, candidat al Verzilor pentru un mandat în parlamentul german

Cu aproape şase ani în urmă, un migrant sirian, Tareq Alaows, a traversat Marea Egee cu o barcă pneumatică înainte de a ajunge, mai mult mergând pe jos, de la Atena la Viena. Acum, migrantul care a fugit de încorporarea în armată în Siria încearcă să devină parlamentar în legislativul de la Berlin, relatează joi Reuters.

Dacă cererea de primire a cetăţeniei germane îi va fi aprobată până atunci, Alaows intenţionează să candideze din partea Verzilor la alegerile parlamentare din 26 septembrie, într-o regiune din vestul Germaniei cu economie bazată odinioară pe exploatarea cărbunelui. Partidul Verzilor subliniază că el ar putea deveni astfel primul refugiat ales în parlamentul federal german.

Când a ajuns în Germania, în 2015, sirianul s-a simţit în siguranţă pentru prima dată după mai mulţi ani. În schimb, s-a arătat şocat de condiţiile în care a trebuit să stea: un pat într-o sală de gimnastică împreună cu alţi 60 de refugiaţi, fără drept de muncă şi fără cursuri de limba germană.

''Mi-am dat seama că perspectiva mea, din punctul de vedere al cuiva afectat de toate astea, lipsea în politică. Nimeni nu mă reprezenta'', spune refugiatul sirian, absolvent de Drept în ţara sa, afirmând că a învăţat limba germană punând legi germane în Google Translate pe telefonul său mobil.

''Refugiaţii se confruntă cu discriminare sistematică în această societate. Ei sunt afectaţi de rasism şi de legile privind azilul şi reşedinţa. Acestea sunt experienţe împărtăşite de refugiaţi şi eu vreau să încerc să aduc schimbări în aceste chestiuni'', explică refugiatul sirian de ce doreşte să devină parlamentar german.

Tareq Alaows este unul dintre sutele de mii de refugiaţi care au intrat în Germania după ce cancelarul Angela Merkel a deschis graniţele acestei ţări în 2015 pentru migranţii care fugeau de sărăcia şi conflictele armate din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

Sondajele de opinie plasează în prezent Verzii pe locul doi după blocul conservator al lui Merkel. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina