Un miliardar secret a extras din Rusia un avion plin cu medici de top, anul trecut în septembrie, după declanșarea mobilizării

Un miliardar secret a extras din Rusia un avion plin cu medici de top, anul trecut în septembrie, după declanșarea mobilizării

Renumiți medici ruși au emigrat din dictatura lui Putin la bordul unui charter plătit în cea mai mare parte de un miliardar care a dorit să-și păstreze anonimatul. El figurează în Top Forbes la capitolul investiții digitale, scrie ziaristii.com .

Totul a fost pus la cale de un medic celebru, care nu și-a divulgat numele din rațiuni de securitate. Fuga medicilor a devenit inevitabilă odată cu intrarea în vigoare a decretului privind „mobilizarea parțială” pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina, pe 21 septembrie 2022.

Conform Proiectului de investigație „Sistemul”, inițiat de canalul independent de televiziune Current Time și de postul de radio Svoboda (Europa Liberă), cifra tuturor fugarilor n-ar fi atât de relevantă în comparație cu numărul medicilor ruși ce activează în prezent în statul invadator: circa 1-2%.

Problema se pune însă la nivelul pregătirii medicilor emigrați. Căci printre refugiații din calea războiului se numără medici de renume mondial, medici-șefi ai unor clinici celebre din Moscova, șefi de departamente din cadrul unor spitale, oameni de știință, profesori universitari.

Proiectul de investigație „Sistemul”: „Avionul a fost plin numai cu medici. Iar de organizarea plecării s-a ocupat tot un medic celebru. Deplasarea a fost plătită în cea mai mare parte de un miliardar rus listat pe Forbes în legătură cu investițiile digitale. Charterul nu putea fi comandat oricum, fiindcă, la scurtă vreme de la anunțul mobilizării, prețul unei deplasări a urcat de la 5 milioane la 13 milioane de ruble (de la circa 77.000 de dolari la aprox. 200.000 de dolari, raportat la cotarea rublei din acea dată – n. red.). Mulți pasageri ai acelui zbor au cunoscut numele medicului care a organizat «fuga», dar și pe cel al miliardarului rus, însă nu au dorit să le dezvăluie”.

„Pentru a evita problemele cu plecarea, în cazul în care polițiștii de frontieră vor pune întrebări, organizatorii «avionului medical» au venit cu un congres medical inexistent la Erevan”

Charterul cu care au emigrat medicii ruși a primit denumirea de „avion medical”. Nu este deloc una întâmplătoare. Jurnaliștii ruși de la publicațiile citate, aflați în opoziție totală față de regimul tiranic de la Moscova, susțin că fuga doctorilor poate fi comparată prin analogie cu „vaporul filozofic” din 1922, când bolșevicii lui Lenin și Stalin au expediat în exil cu 5 vapoare sute de profesori din Sankt Petersburg, Moscova și Kazan.

100 de ani mai târziu, cel puțin 250 de medici din cei 260 înregistrați oficial au părăsit în masă Rusia. Evadarea lor a fost una ca-n filmele de acțiune. Inițial, aceștia urmau să se îndrepte spre Erevan, capitala Armeniei, unde s-a organizat un „congres medical” inexistent. Având în vedere afluxul uriaș de aeronave ruse pe aeroportul Zvartnosts, autoritățile armene au refuzat să mai accepte alte curse. Așa că acel „congres” s-a mutat la Astana, capitala Kazahstanului.

Proiectul de investigație „Sistemul”: „Pentru a evita problemele cu plecarea, în cazul în care polițiștii de frontieră vor pune întrebări, organizatorii «avionului medical» au venit cu un congres medical inexistent la Erevan, au înmânat frumoase invitații la congres tuturor pasagerilor zborului și le-au oferit suveniruri – genți, caiete și pixuri cu sigla unui forum științific inexistent. Cu o zi înaintea închiderii prognozate a granițelor, aeroportul Zvartnots din Erevan, supraîncărcat cu avioane din Rusia, a refuzat să mai accepte curse charter suplimentare. Așa că acel congres inexistent a fost imediat «transferat» din Armenia în Kazahstan. Iar pasagerii «avionului medical» au primit noi invitații, reușind să zboare în siguranță spre Astana”.

„Trei medici din «avionul medical» nu s-au gândit deloc la afaceri când au părăsit Rusia. Mobilizarea i-a speriat cu adevărat, au crezut serios că pe 28 septembrie vor fi închise granițele, cel puțin pentru medicii pasibili de serviciul militar”

Unul dintre cei mai cunoscuți medici fugari este Mihail Laskov – oncolog moscovit și proprietar al unei clinici care poartă numele său. A plecat din Rusia pe 27 septembrie 2022 la bordul acelui „avion medical”. Din declarațiile sale reiese că n-ar fi avut de gând să emigreze în mod decisiv, dar, la finalul lunii septembrie 2022, trebuia să meargă de urgență la Bratislava în interes de afaceri. Cum se anunțase mobilizarea, aeroporturile deveniseră supraglomerate, iar bilete mai ieftine de 200.000 de ruble (3.000 de dolari) nu existau.

Proiectul de investigație „Sistemul”: „Pentru a trece granița prin punctul «Verhnii Lars», oamenii au stat și 5 zile în corturi. Drept urmare, medicul a profitat de acel «avion medical» și a plătit doar 40.000 de ruble (600 de dolari – n. red.) pentru bilet. Restul a fost achitat de miliardarul rus. Alți trei medici din «avionul medical» nu s-au gândit deloc la afaceri când au părăsit Rusia. Mobilizarea i-a speriat cu adevărat, au crezut serios că pe 28 septembrie vor fi închise granițele, cel puțin pentru medicii pasibili de serviciul militar”.

Alte exemple de medici emigranți: Aleksei Svet, medic-șef al primului Spital Orășenesc din Moscova; pediatrul Fedor Katasonov; chirurgul vascular Aleksandr Vaniukov (autorul unei scrisori în sprijinul lui Aleksei Navalnîi). Până la plecare, Vaniukov condusese departamentul de chirurgie cu raze X a Spitalului nr. 52 din Moscova.

Proiectul de investigație „Sistemul”: „Când Svet a lucrat ca medic-șef, portretul său a fost plasat deasupra galeriei istorice, iar mai jos erau portretele predecesorilor săi, începând cu Efrem Osipovici Muhin, care a condus spitalul din 1802 până în 1810, și încheind cu Aleksei Vasilievici Șabunin, care a lucrat ca medic-șef al Primului Spital Orășenesc din 2011 până în 2013, când l-a înlocuit doctorul Svet. Când Svet și-a dat demisia, fotografia lui a fost scoasă de pe site, dar n-a fost trecută în galeria medicilor-șefi nici peste o lună, nici peste 6 luni de la demisie”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...