Un nou ajutor miliar al SUA pentru Ucraina: tancuri de la cehi, reparate de olandezi, plătite de americani

Un nou ajutor miliar al SUA pentru Ucraina: tancuri de la cehi, reparate de olandezi, plătite de americani

Statele Unite vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari şi care va cuprinde în premieră tancuri, acestea urmând să fie preluate din dotarea armatei Republicii Cehe şi vor fi reparate şi modernizate într-un program la care va participa şi Olanda, relatează vineri agenţiile Reuters şi EFE.

Tancuri T 72 în Cehia Foto: Arhivă

Washingtonul va finanţa astfel achiziţia a 45 de tancuri T-72 de producţie sovietică pe care ''ucrainenii ştiu să le folosească'', alte 45 de tancuri de acelaşi tip urmând să fie finanţate de Olanda şi vor ajunge în Ucraina până la sfârşitul anului, a precizat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh.

Noul ajutor militar american oferit Ucrainei pentru a o susţine în războiul contra Rusiei va cuprinde, printre altele, sisteme antiaeriene Hawk, peste o mie de drone tactice, 40 de nave fluviale blindate şi bani pentru finanţarea de către Ucraina a achiziţiei unor alte vehicule de luptă blindate.

Guvernul olandez a anunţat la rândul un pachet propriu de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de circa 120 de milioane de euro, prin care va finanţa achiziţia a 45 de tancuri T-72 aflate acum în stocul armatei cehe şi va oferi în plus armatei ucrainene alte sisteme de armament greu.

Aceste tancuri, a asigurat reprezentanta Pentagonului, ''vor face diferenţa pe câmpul de luptă'', pentru că, deşi sunt vechi, după modernizare ''vor fi din punct de vedere tehnic tancurile cele mai avansate pe câmpul de luptă'' în Ucraina.

De la lansarea agresiunii ruse pe 24 februarie, Statele Unite au oferit Ucrainei pachete de ajutor militar a căror sumă a ajuns în prezent la circa 18,2 miliarde de dolari şi care au contribuit la succesul contraofensivelor ucrainene. ''Statele Unite rămân angajate în susţinerea pe termen scurt a nevoilor Ucrainei pe câmpul de luptă, precum şi pe termen lung pentru a descuraja şi a se apăra de viitoare agresiuni ruseşti'', a mai spus Sabrina Singh.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Justiția din Ro a deraiat total? O nouă achitare cu cântec la Curtea Supremă

2 „A venit vremea ca Europa să intre în panică”

3 VIDEO Rareș Bogdan / Mi-e plin telefonul de mesaje. Mă întreabă toți ce e cu ea

4 Răsturnare de situație! Bianca Drăgușanu: „Am fost strict imaginea acestei societăți. Nu am avut nicio implicare în desfășurarea activității acesteia”

5 „Banca ciudaților” din Parlamentul European...