Un nou antiviral obţinut din zaharuri ar putea revoluţiona tratamentul contra agenţilor patogeni precum coronavirusul (studiu)

Un nou remediu antiviral obţinut din zaharuri ar putea ''schimba regulile jocului'' în tratamentul unor agenţi patogeni precum actualul coronavirus, susţin oameni de ştiinţă citaţi miercuri de Press Association.

Dezvoltarea noului tratament se dovedeşte promiţătoare contra herpes simplex, virusul sinciţial respirator, hepatita C, HIV şi Zika, sugerează studiul.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester, Universitatea din Geneva (UNIGE) şi Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL) a anunţat că a tratat cu succes o gamă de virusuri în laborator. Într-un studiu publicat în Science Advances, specialiştii au notat că, deşi este deocamdată într-un stadiu incipient de dezvoltare, noua abordare ar putea fi eficientă şi împotriva bolilor virale precum coronavirusul.

''Am fabricat cu succes o nouă moleculă, una de zaharuri modificată, care prezintă proprietăţi antivirale cu spectru larg. Mecanismul antiviral este virucid, ceea ce înseamnă că virusurile se luptă să dezvolte rezistenţă. Întrucât acesta este un nou tip de antiviral şi unul dintre primii care au demonstrat o eficacitate cu spectru larg, are potenţialul de a schimba regulile jocului în tratarea infecţiilor virale'', a explicat doctor Samuel Jones de la Universitatea din Manchester, care a condus studiul împreună cu doctor Valeria Cagno de la UNIGE.

Substanţele virucide, cum ar fi clorul, sunt de obicei capabile să distrugă virusuri la contact, dar sunt extrem de toxice pentru oameni. Dezvoltarea virucidelor din zaharuri presupune crearea unui nou tip de medicament antiviral care distruge virusurile fără a fi dăunătoare pentru om, notează Press Association.

Virusurile pot suferi mutaţii devenind rezistente la medicamentele antivirale, care acţionează prin inhibarea dezvoltării virusului. Acest lucru înseamnă că ele nu sunt întotdeauna fiabile.

Prin folosirea moleculelor de zaharuri modificate, echipa de oameni de ştiinţă a demonstrat că structura învelişului exterior al unui virus poate fi perturbată, distrugând particulele infecţioase la contact, spre deosebire simpla limitare a dezvoltării acestuia.

Această nouă abordare s-a dovedit totodată eficientă împotriva rezistenţei la medicamente, au precizat oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au proiectat noile molecule modificate folosind derivaţi de glucoză naturali cunoscuţi sub numele de ciclodextrine. Moleculele atrag virusurile înainte de a-i descompune la contact, distrugând virusul şi luptând contra infecţiei.

Cercetătorii au notat că, după ce tratamentul va fi supus unor teste suplimentare, ar putea fi utilizat sub formă de creme, unguente şi spray-uri nazale sau alte remedii contra infecţiilor virale.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

2 Citiți! Iată de ce nu cred oamenii „datele oficiale”! O porcărie ordinară, ținută 30 de ani „sub capac”, în Ma…

3 FOTO / Priviți, rafturile mai multor magazine mari din București, golite pe fondul isteriei mediatice generate d…

4 Date noi / FOTOGALERIE Cum arată rafturile a trei supermarketuri din București, după ce unii bucureșteni au înce…

5 Încă o clasare de răsunet. După 7 ani de anchetă, DIICOT a închis dosarul cu prejudiciu de 30 de milioane de e…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc