Un nou POST TV începe să emită de azi! Uite ce programe te aşteaptă. Toţi românii se vor bucura

Un nou POST TV începe să emită de azi! Uite ce programe te aşteaptă. Toţi românii se vor bucura

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, miercuri, 1 iunie, decizia de autorizare a studioului din Constanţa pentru televiziunea Cinethronix cu difuzare prin cablu, care va putea începe să emită în Bucureşti, în zona de sud-est a României şi în Bulgaria, potrivit licenţei acordate.

Conform proiectului editorial depus la CNA pentru obţinerea licenţei, Cinethronix va difuza producţii proprii, preponderent filme documentare şi, secundar, eseuri cinematografice şi reportaje.

Televiziunea a obţinut licenţa anul acesta, în şedinţa publică din 8 martie.

În respectiva şedinţă, Consiliul a fost de acord, în unanimitate, cu acordarea unei licenţe societăţii Cinethronix Television Production SRL din Constanţa pentru televiziunea Cinethronix care va avea un format tematic, urmând să difuzeze filme documentare româneşti. Televiziunea va începe să emită în maximum două luni, au declarat atunci reprezentanţii TV.

Grila va cuprinde, în afara filmelor difuzate de sine stătător sau în serial (26 de minute per episod), documentare tematice care vor fi inserate în cadrul unor emisiuni generice, precum: "Cadre de memorie" (cu specific memorialistic şi turistic), "Dacica" (etnogeneza poporului român), "Călătorie în timp" (despre evenimentele istorice naţionale cu importanţă socială şi culturală), "Scurt Metraj" (eseuri cinematografice pe teme ştiinţifice, istorice, culturale), "Retronom" (o trecere în revistă a unor conflagraţii autpohtone sau europene, cu impact major în evoluţia istorică naţională şi continentală), "Vintage" (monografii ale unor localităţi, teatre, cinematografe celebre), "Selfie PTV" (o serie de scurtmetraje cu oameni care la prima vedere par simpli, dar au pasiuni extraordinare sau perfomanţe în domenii inedite), "Edificii", "Artefacte", "Portret în pixeli" (biografii ale unor personalităţi autohtone), "Lecţie deschisă" şi "After school" (programe dedicate elevilor şi liceenilor elaborate pe baza programei şcolare şi care vine ca o completare în imagini a informaţiilor predate la cursuri), "Premiera de sâmbătă/ duminică" (filme documentare din diverse domenii, difuzate în premieră).

Cinethronix va avea o producţie proprie de 80% (20% programe educative, 60% culturale) şi va difuza 20% producţii ale altor producători. Din cele 24 de ore/ zi de program, 12 ore vor fi reprezentate de reluări.

Administratorul şi unicul acţionar al societăţii Cinethronix Television Production SRL (din Constanţa), Leonard Cosmin Nicolescu, a fost prezent la şedinţa CNA din 8 martie, pentru a-şi susţine solicitarea. Acesta a declarat că societatea pe care o deţine este o casă de producţie de documentare cu tematică românească şi funcţionează de 11 ani, adăugând că o parte din documentarele realizate de aceast studio de producţie sunt deja difuzate de aproximativ 30 de televiziuni locale, precum Travel Mix, Naşul TV şi Neptun TV.

Potrivit solicitării, Cinethronix va avea ca zonă de difuzare locală oraşul Bucureşti, iar ca zona regională, judeţele Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Buzău, Teleorman şi Dâmboviţa. De asemenea, televiziunea va emite la nivel internaţional în Bulgaria.

În Bucureşti va emite cu ajutorul societăţilor de cablu Star Design I&E SRL şi Tennet Telecom SRL, iar în celelalte localităţi, prin intermediul altor societăţi, precum: Intersat SRL, GMG Computers SRL, Danmark Comp SRL, Oanţă SRL, TV Sat 2002 SRL, Lidas Prod SRL. Totodată, retransmisia semnalului pe teritoriul Bulgariei va fi asigurată de LAFI Ltd, BDIN BG Com Ltd, Nordelink Bulgaria Ltd. Aceşti distribuitori acoperă 32 de localităţi din Bulgaria.

Valoarea iniţială a investiţiei pentru această nouă televiziune este de 80.000 de euro, 50.000 de euro reprezentând cheltuiala pentru echipamente şi amenajarea de studio, iar 30.000 de euro pentru pregătirea emisiei.

Sursele de finanţare ale televiziunii vor fi publicitatea difuzată, comercializarea producţiei firmei (documentare) transpuse pe DVD-uri. De asemenea, se preconizează accesarea de fonduri europene, începând cu luna martie a anului 2017.

Televiziuna va colabora şi cu agenţiile de publicitate din ţările vecine, având în vedere că există discuţii avansate pentru preluarea programelor şi de alte ţări.

Societatea nu deţine alte licenţe audiovizuale. În schimb, CNA a mai acordat de-a lungul timpului licenţe pentru televiziuni de documentare, cum ar fi Digi Life (Life Channel), Digi World (World Channel), Digi Animal World (World Animal Channel), DOQ.

Cosmin Nicolescu a spus în şedinţa din 8 martie că "este nevoie de aşa ceva", vorbind despre noul proiect. A argumentat afirmaţia cu faptul că, în opinia sa, este nevoie de o televiziune care să difuzeze, de exemplu, programe pentru copii referitoare la programa lor şcolară, cu tematică variată, dar predominant istorie, cu scopul de a creşte nivelul cultural al copiilor. "Avem nevoie de o asemenea televiziune care să promoveze Maria Tănase, Constantin Brancuşi", a mai spus acţionarul societăţii.

"Numele nu spune nimic despre tematica acestui canal. Eu, personal, m-am gandit la un nou canal de film", a comentat în şedinţa din 8 martie membrul CNA Radu Herjeu. Nicolescu i-a răspuns, spunând că "lumea s-a obşnuit cu acest nume", adăugând că şi-l asumă.

Întrebat când crede ca va începe să emită noua televiziune Cinethronix, acesta a răspuns: "În două luni, maximum".

De asemenea, membrul CNA Dorina Rusu i-a solicitat lui Cosmin Nicolescu exemple de documentare produse de societatea sa. Acesta a dat exemplele unor documentare despre repatrierea din Crimeea, Constantin Brâncuşi şi altele.

"Eu produc 20 de filme pe lună. Oamenii cu care lucrez sunt freelanceri, producători independenţi. În echipă sunt jurnalişti, operatori locali", a mai spus, printre altele, Cosmin Nicolescu.

Societatea a obţinut patru premii şi o nominalizare la Galele Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR), prin intermediul documentarelor realizate. Astfel, a obţinut Premiul pentru Film de autor în anul 2014, Premiul Special al Juriului - 2008, Premiul pentru Film document - 2007, Premiul pentru Producător Independent - 2001.

Solicitarea de licenţă discutată în 8 martie a fost aprobată atunci cu unanimitate de voturi (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu).

Iar acordarea deciziei de autorizare din şedinţa de miercuri, 1 iunie, a fost votată, de asemenea, în unanimitate. La această şedinţă participă opt membri: Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Laura Georgescu (preşedintele CNA), Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu (vicepreşedintele CNA).

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

4 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei