Un nou record de blindate pierdute într-o singură luptă de ruși după ce ucrainenii au distrus 73 de „piese” într-un atac

Un nou record de blindate pierdute într-o singură luptă de ruși după ce ucrainenii au distrus 73 de „piese” într-un atac

Pe 4 aprilie, trupele ruse de pe front au pierdut cel mai mare număr de transportoare blindate din octombrie 2023 când au lansat ofensiva pentru ocuparea Avdiivka. Statul Major General (SMG) ucrainean a raportat în dimineața de vineri că forțele sale armate au distrus 73 de vehicule blindate rusești (transportoare de trupe, mașini de luptă ale infanteriei, MT-LAB etc.).

Pe lângă cele două batalioane și jumătate de infanterie, cât echivalează cele 73 de blindate, forțele ruse au mai pierdut 50 de sisteme de artilerie (și acesta un număr destul de mare echivalând cu aproape trei divizioane), 15 tancuri, trei MLRS (aruncătoare de proiectile reactive) și 61 de mijloace auto inclusiv cisterne de combustibil.

2. Blindate r... (tehnica-rusa-distrusa_97386200.jpg)

Blindate rusești distruse de ucraineni. Foto: Brigada 59 Motorizată via Mil.ua

Până acum, numărul de 60 de mijloace auto rusești distruse într-o singură zi a fost depășit doar de 11 ori, iar această creștere este relativ recentă prima dată fiind înregistrată pe 23 ianuarie.

Cu toate aceste pierderi mari în tehnică, numărul de militari ruși scoși din luptă este de doar 860, conform anunțului SMG ucrainean. Dar, situația ar putea fi mai gravă pentru că din raportările ucrainene nu reiese dacă blindatele rusești au fost pierdute în luptă cu militari la bord sau în raioanele de concentrare unde de regulă militarii nu stau îmbarcați.

Rușii dețin inițiativa aflându-se în ofensivă și cel mai probabil au încercat un atac masiv și rapid cu blindate

Având în vedere că forțele ruse dețin inițiativa și se află în ofensivă pe tot frontul nu este exclus ca pe una sau chiar două direcții, acestea să fi încercat un atac masiv și rapid cu blindate medii fără tancuri cu sprijin de artilerie și aviație.

3. -imagine fara descriere- (blindate-rusesti-distruse_03218700.jpg)

Luptele desfășurate joi s-au concentrat pe două direcții – Bahmut și Novopavlivka, unde s-au înregistrat peste 30 respectiv 20 de atacuri rusești, dintr-un total de doar 65 de ciocniri armate pe întreg frontul. Numărul atacurile rusești pe direcția Bahmut a crescut brusc doar într-o singură zi (de la 14 la 30), mai mult de dublu, în timp ce pe direcția Novopavlivka a fost de 20, scăzând aproape la jumătate față de cât era la finalul lui martie (36 de atacuri pe 31 martie).

Axa centrală a direcției operative Bahmut este la 80 – 90 km N față de cea a direcției Novopavlivka.

Scopul atacurilor rusești pe direcția Bahmut este, în momentul de față, ocuparea localității Chasiv Yar, (aflată la aproximativ 5 km V de Bahmut). Preluarea ei de către ruși este evaluată de majoritatea experților ca fiind de importanță operativă deoarece amenință în scurt timp învăluirea pe la nord a orașului Konstantyanivka.

Pe direcția Novopavlivka, cele mai intense lupte s-au dat la marginea estică a localității Novomykhailivka unde, atac după atac rusesc s-au văzut ruinate de artileria și dronele ucrainene. Intensificarea rusească a început brusc în ultimele zile din februarie, ajungându-se la vârfuri de aproape 40 de atacuri pe zi și o medie de 26 de atacuri în ultimele 39 de zile. Pierderea Novomykhailivka nu este una critică pentru forțele ucrainene dar în schimb imobilizează în zona respectivă una dintre unitățile de elită ale armatei ucrainene – Brigada 79 Aeromobilă.

Bahmut - direcția principală de atac a Rusiei

4. Harta fron... (1_52084300.jpg)

Foto: ISW

Având în vedere evoluția situației pe cele două direcții, se poate aprecia că direcția Novopavlivka începe să contureze tot mai clar ca efort de distragere/blocare în timp ce direcția rusească principală de atac devine dintr-o dată Bahmut. Dublarea surprinzătoare a efortului ofensiv în zona Chasiv Yar s-a putut face, probabil, prin aducerea de forțe și mijloace de pe o altă direcție, posibil de la Kupiansk unde după 21 martie, luptele par să fi încetat.

Pentru ocuparea localității Chasiv Yar acționează Divizia 98 Desant Aerian rusească, posibil întărită cu un regiment de infanterie al Diviziei 150 Infanterie a Regiunii Militare Sud. Cunoscând că diviziile de desant aerian sunt dotate, în special, cu blindate mai ușoare, este probabil ca Divizia 98 Desant Aerian să fi desfășurat, în cursul zilei de joi 4 aprilie, un atac masiv și rapid la Chasiv Yar, iar în cursul acestuia să fi pierdut un număr mare de mijloace de luptă.

SURSA: d efenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?