Un nou tip de „super-rozătoare” imună la otravă ar putea fi o amenințare pentru oameni

Un nou tip de „super-rozătoare” imună la otravă ar putea fi o amenințare pentru oameni

O nouă rasă de rozătoare rezistentă la otravă s-a dezvoltat în ultimele două decenii în Marea Britanie și ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate, susțin experții.

O nouă rasă de rozătoare rezistentă la otravă s-a dezvoltat în Marea Britanie Foto: Shutterstock

Conform publicației „Mirror“ aproape toți șoarecii și șobolanii din Marea Britanie au evoluat, astfel că au devenit rezistenți la un tip comun de otravă.

Aproximativ 78% dintre șobolani și 95% dintre șoarecii de casă au acum gene care înseamnă că pot tolera otrăvurile cunoscute sub numele de rodenticide anticoagulante. Acestea îi ucid în mod normal prin prevenirea coagulării sângelui.

Oamenii de știință au studiat timp de 20 de ani șobolanii și șoarecii la care au descoperit aceeași genă la creaturi din toată țara.

„Utilizarea continuă a rodenticidelor anticoagulante are dezavantaje serioase“

Expertul în dăunători, Dr. Alan Buckle, a spus pentru publicația engleză că această evoluție poate fi o „amenințare pentru sănătatea oamenilor și a animalelor": „Utilizarea continuă a rodenticidelor anticoagulante împotriva șobolanilor sau șoarecilor rezistenți are dezavantaje serioase.

Acestea includ controlul incomplet al rozătoarelor, ceea ce duce la amenințări la adresa sănătății umane și animale, o răspândire mai rapidă a rozătoarelor rezistente supraviețuitoare și supraviețuirea pe termen lung a dăunătorilor rezistenți care poartă reziduuri de otravă care ar putea fi apoi consumate de prădători".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...