După ce a achiziţionat în 2018 o acţiune la purtător din România datând din 1929, un locuitor din Aulnay-sous-Bois (Seine-Saint-Denis) cere astăzi României peste 115 milioane de euro. În vreme ce organismele îşi trimit mingea de la unele la altele, ambasada României tace, relatează Quest France, citată de Rador.

În 2018, un locuitor din Aulnay-sous-Bois (Seine-Saint-Denis) de 82 de ani a achiziţionat o acţiune la purtător emisă în 1929 de România. De atunci, cere acestei ţări peste 115 milioane de euro, relatează „Le Parisien” de marţi, 26 aprilie 2022.

Cumpărată „de la un colonel care o avea din familie”, această creanţă este un document curent în anii 1930. Acordat unor particulari contra unei sume de bani, permitea statului să-şi finanţeze datoria publică, explică media locală.

După ce a făcut o expertiză, octogenarul se bate acum să recupereze suma care a căpătat o foarte mare valoare cu timpul, graţie dobânzii.

Tăcerea ambasadei

Bărbatul a adresat solicitări diferitor instituţii. Banca Naţională a României l-a refuzat, deoarece ea nu este la originea documentului. El s-a îndreptat atunci spre ambasada României. Aceasta „nici măcar nu spune că refuză să plătească. Pur şi simplu tace”, a declarat el pentru cotidianul parizian.

Bărbatul a făcut un prim demers săptămâna trecută, dar nu intenţionează să se oprească aici. „În lipsa unui răşpuns, nu vom îndrepta psre ministerul francez al Economiei şi Finanţelor. Şi apoi, spre Curtea de Justiţie a Uniunii Europene dacă situaţia o va cere”, a explicat avocatul lui.

Sursa: Quest France / Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu