Un oficial de la Kiev anunță eliberarea unei localități de lângă Bahmut: Soldații implicați în lupte neagă informația

Un oficial de la Kiev anunță eliberarea unei localități de lângă Bahmut: Soldații implicați în lupte neagă informația

Informații contradictorii vin de la Kiev cu privire la situația din zona de lupte de la Bahmut, un oraș aflat din luna mai sub ocupația rusească.

Soldați ucraineni angajați în luptele pentru Bahmut FOTO Profimedia

Armata ucraineană a eliberat localitatea Andriivka, situată la sud de oraşul Bahmut, pe frontul de est, una din axele contraofensivei care durează de la începutul lunii iunie.

„Andriivka este a noastră. Ne securizăm poziţiile”, a scris pe Telegram viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, adăugând că luptele continuă spre Bahmut şi în zonele învecinate acestui oraș devastat din nordul regiunii Donețk (est).

La scurt timp, Brigada a III-a de asalt, implicată direct în luptele din zona respectivă, a dezminţit declaraţia lui Maliar, afirmând că „este prematur de anunţat recucerirea Andriivkăi”.

„Declaraţia despre capturarea localităţii Andriivka este eronată şi prematură. În acest moment se duc lupte serioase şi grele în zonele Klişciivka şi Andriivka”, a precizat pe Telegram Brigada a III-a de asalt.

Referindu-se tot la Bahmut, Maliar a mai spus că „inamicul încearcă să recupereze terenul pierdut pe flancul de nord”, în timp ce armata ucraineană „face progrese pe flancul de sud”.

Armata rusă lansează între 4.000 şi 5.000 de atacuri pe săptămână în partea de sud a zonei de luptei de la Bahmut încercând să recucerească teritoriul eliberat de armata ucraineană, dar cu toate acestea nu reuşeşte să preia iniţiativa, a insistat Maliar.

În același timp, viceministrul ucrainean al Apărării a precizat că „sudul reprezintă frontul principal” al contraofensivei ucrainene. „Noi avansăm, iar ei sunt în defensivă”, a subliniat Hanna Maliar.

Armata ucraineană desfăşoară de la începutul lunii iunie o contraofensivă menită respingerii forţelor ruse care ocupă teritorii din estul și sudul țării, dar se confruntă cu linii defensive puternice constituite din tranşee, câmpuri de mine şi capcane antitanc, notează Agerpres , citând AFP și Reuters.

Până în prezent, ucrainenii au reușit să elibereze 12 localități - 13 dacă se confirmă Andriivka -, dar și-au intensificat presiunea pe frontul de sud odată cu recurerirea satului Robotîne (regiunea Zaporojie), în direcţia oraşului Tokmak, poartă de înaintare către Melitopol și important punct logistic pentru forţele ruseşti.

Potrivit primarului în exil al Melitopolului, Ivan Fedorov, rușii construiesc acum a treia linie defensivă în sudul regiunii Zaporojie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat