Un oficial guvernamental de rang înalt şi un director de la Camera de Comerţ şi Industrie, reţinuţi în Ucraina pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un oficial guvernamental de rang înalt şi un director de la Camera de Comerţ şi Industrie, reţinuţi în Ucraina pentru spionaj în favoarea Rusiei

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) nu a oferit numele celor cei doi suspecţi, ci i-a identificat ca fiind un funcţionar de rang înalt din Secretariatul Cabinetului de Miniştri şi un şef de departament la Camera de Comerţ şi Industrie.

De asemenea, SBU a anunţat pe Telegram că a efectuat o „operaţiune specială în mai multe etape” pentru a neutraliza reţeaua respectivă de spionaj.

„Ca urmare: la Kiev, şeful unui departament al Secretariatului Cabinetului de Miniştri şi şeful uneia dintre direcţiile Camerei de Comerţ şi Industrie au fost reţinuţi”, a comunicat SBU.

SBU susţine că oficialii reţinuţi au transmis inamicului „diverse informaţii secrete”, de la starea „capacităţii de apărare” a forţelor ucrainene până la „aranjamentele de la frontiera statului şi datele personale ale oamenilor legi”.

Cei doi suspecţi principali au fost înfăţişaţi stând în faţa unui drapel ucrainean într-un videoclip în timp ce declarau că au colaborat cu Moscova.

SBU a mai menţionat că Rusia le-a plătit suspecţilor între 2.000 şi 15.000 de dolari pentru informaţii, în funcţie de nivelul confidenţialităţii şi de importanţa lor. Unul dintre bărbaţi a afirmat în înregistrare că a primit în total 33.000 de dolari pentru activităţile sale, iar celălalt a dezvăluit că a primit 27.000 de dolari.

Unul dintre suspecţi, care avea numele de cod „Kireev”, a mărturisit că a început colaborarea cu serviciile secrete ruse în 2016. Celălalt a spus că a început colaborarea în 2019.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”