Un ofiţer german, condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru că s-a dat drept solicitant de azil sirian

Un ofiţer german, condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru că s-a dat drept solicitant de azil sirian

Planul elaborat, descoperit în 2017, i-a şocat pe germani şi a stârnit o dezbatere despre profunzimea radicalismului de dreapta în armata ţării.

Cazul este deosebit de sensibil pentru Germania, unde, începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, guvernele au considerat angajamentul faţă de drepturile omului şi opoziţia faţă de extremism ca fiind elemente-cheie în ispăşirea crimelor Germaniei naziste şi recâştigarea încrederii aliaţilor.

”Instanţa a constatat că inculpatul avea o atitudine extremistă de dreapta, naţionalistă şi rasistă care s-a consolidat în ani de zile”, se arată în comunicat.

Procurorii au spus că bărbatul, identificat drept Franco A., şi-a asumat o identitate falsă şi a plănuit un atac pentru care spera să fie învinovăţiţi refugiaţii şi migranţii.

Ei au mai spus că Franco A. a furat muniţie de la armata germană, fostul ministru al Justiţiei Heiko Maas sau fostul vicepreşedinte al parlamentului Claudia Roth fiind considerate posibile ţinte ale unui atac.

Franco A., care a negat acuzaţiile, a fost arestat la Viena în februarie 2017 în timp ce încerca să recupereze un pistol încărcat pe care îl ascunsese în toaletele aeroportului.

Verdictul a fost dat la mai bine de un an după începerea procesului. Judecătorul, după ce a anunţat verdictul de vinovăţie şi pedeapsa de cinci ani şi jumătate de închisoare, a descris în detaliu dovezi ale opiniilor rasiste şi antisemite ale lui Franco A, pe unele dintre ele le-a scris într-o disertaţie, iar altele au fost exprimate persoanelor fizice.

Judecătorul a detaliat dovezi ale planurilor de a comite un atac, bazate parţial notiţe şi schiţe scrise de mână.

”Inculpatul susţine că nu a plănuit un atac, dar dovezile spun contrariul”, a declarat judecătorul.

Avocatul lui Franco A. a spus că va face recurs, iar procurorul a precizat că decizia este o victorie în lupta împotriva extremismului de dreapta şi a rasismului.

Franco A. părea lipsit de emoţii, ţinându-şi capul uşor plecat, mâinile încrucişate în poală, în timp ce preşedintele instanţei a explicat timp de aproximativ 90 de minute detaliile sentinţei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…