Un petrolier iranian a intrat în apele Venezuelei (ministru)

Un petrolier iranian a intrat în apele Venezuelei (ministru)

Primul din cele cinci petroliere trimise de Iran spre Venezuela pentru a-i furniza carburanţi a intrat sâmbătă în apele teritoriale ale acestei ţări, escortat de nave militare ale forţelor venezuelene, a anunţat ministrul petrolului, Tareck El Aissami, scrie AFP.

Acest petrolier de la "sora noastră Republica Islamică Iran" se află "în zona noastră economică exclusivă", a informat ministrul pe Twitter.

În jurul orelor 21.00 (duminică, 01.00 GMT), petrolierul iranian Fortune se găsea în apropierea coastelor statului Sucre, în nordul Venezuelei, potrivit site-ului Marine Traffic care urmăreşte mişcarea navelor în întreaga lume.

Televiziunea de stat venezueleană a informat că petrolierul este aşteptat la Puerto Cabello, în statul Carabobo, unde se află o rafinărie. Sosirea celorlalte patru vase, Forest, Petunia, Faxon şi Clavel, este prevăzută în următoarele zile, potrivit aceleiaşi surse.

Această flotă transportă circa 1,5 milioane de barili de carburant, potrivit unor informaţii de presă.

Teheranul a avertizat în ultimele zile împotriva "consecinţelor" dacă Statele Unite vor împiedica livrarea produselor petroliere Venezuelei, unde penuria de carburant s-a agravat odată cu pandemia de COVID-19.

Washingtonul, care afirmă că preşedintele Nicolas Maduro este un "dictator" şi doreşte răsturnarea lui de la putere, a impus sancţiuni asupra exportului de ţiţei din Venezuela şi Iran, precum şi împotriva unor responsabili guvernamentali şi militari din cele două ţări.

Venezuela deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar producţia sa este în cădere liberă. Autorităţile de la Caracas consideră că sancţiunile americane sunt responsabile de această situaţie, însă experţii susţin că este vorba despre alegerea unor politici greşite, lipsa investiţiilor şi corupţie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman. Panică în rândul bloggerilor și corespondenților militari ruși