Un ''Pompei în miniatură'', descoperit sub un fost cinematograf din Verona

Un ''Pompei în miniatură'', descoperit sub un fost cinematograf din Verona

O clădire din perioada Romei Antice, comparată de specialişti cu "un Pompei în miniatură", a fost descoperită cu ocazia excavărilor organizate în locul în care se află un fost cinematograf din oraşul Verona, în nordul Italiei, informează marţi cotidianul britanic The Guardian.

Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor din subsolul cinematografului Astra, care este renovat după ce a fost abandonat timp de 20 de ani.

Cu ''fresce magnifice pe ziduri'', clădirea, care datează din secolul al II-lea e.n., ''evocă un Pompei în miniatură'', a spus administratorul departamentului de arheologie din Verona.

Nu se ştie încă cu precizie ce rol a îndeplinit clădirea, dar experţii cred că aceasta ar fi supravieţuit unui incendiu care a dus la prăbuşirea acoperişului, întrucât printre fragmentele descoperite s-au aflat şi resturi de mobilă din lemn carbonizate.

''Se pare că în urma incendiului, clădirea nu a mai fost folosită'', a spus administratorul.

În ciuda incendiului, ''cadrul a fost conservat intact, culorile magnifice ale frescelor de pe ziduri datând din secolul al II-lea'', a adăugat el.

Modul în care a fost descoperită acea clădire, precum şi dovezile referitoare la incendiul care a mistuit-o, au evocat anumite conotaţii cu anticul Pompei, un oraş distrus de erupţia vulcanului de pe muntele Vezuviu în anul 79 e.n. ''O calamitate, de data aceasta un incendiu, a provocat distrugerea bruscă a complexului, lăsând urme'', se mai precizează în raportul arheologilor.

Descoperirea vine la un an după ce o podea din mozaic din perioada romană, într-o stare perfectă de conservare, a fost descoperită în apropiere de Verona. Plăcile multicolore, găsite sub rădăcinile unor plante de viţă-de-vie, fac parte din fundaţia unei vile romane, ale cărei ruine au fost descoperite în urmă cu un secol într-o regiune deluroasă din apropierea oraşului Negrar di Valpolicella. Vila ar fi datat din secolul al III-lea e.n.. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa