Un portret al ultimului țar rus, rămas ascuns pe spatele unui tablou înfățișându-l pe Lenin, va fi expus publicului

Un portret al ultimului țar rus, rămas ascuns pe spatele unui tablou înfățișându-l pe Lenin, va fi expus publicului

Un portret al ultimului țar rus, Nicolae al II-lea, rămas ascuns timp de aproape un secol pe partea din spate a unui tablou înfățișându-l pe Lenin și descoperit accidental, va fi expus la Sankt Petersburg, au declarat restauratorii, citați de AFP.

Sursa foto: St Petersburg / facebook.com

"Portretul țarului pictat de Ilia Galkin în 1896 a rămas ascuns timp de 90 de ani pe partea din spate a unui alt portret, cel al lui Lenin, realizat în 1924 de către pictorul Vladislav Izmailovich (1872-1959)", a explicat Tatiana Potselueva, șefa grupului de restauratori, care s-a ocupat timp de trei ani de tablou.

Portretul de mari dimensiuni (4 pe 3 metri) al lui Lenin, stând în fața clădirii Amiralității din Sankt Petersburg, s-a aflat expus în toți acești ani în sala de festivități a școlii 206 din fosta capitală imperială, care a găzduit în epoca țaristă un institut comercial.

Tabloul a fost deteriorat accidental în anii '70, iar restaurarea sa a fost inițiată abia în 2013, de către experți din cadrul Academiei Naționale de Artă și Industrie Stiglietz din Sankt-Petersburg, care i-au descoperit rapid secretul. Imaginea ultimului țar rus, ucis împreună cu familia sa de bolșevici în 1918, a apărut sub un strat de vopsea solubilă în apă.

"În mod normal, se pictează peste vechea pictură, distrugând imaginea anterioară. Aici pictorul a păstrat-o, făcând-o să dispară sub un strat de vopsea solubilă în apă, înainte de a picta pe partea din spate a tabloului", au indicat restauratorii

"Prin păstrarea portretul țarului Vladislav Izmailovich a riscat mult", a declarat rectorul interimar al Academiei, Vasili Kitchedji.

Tabloul cu cele două portrete va putea fi admirat de către public la sfârșitul lunii noiembrie în clădirea Academiei Stiglietz.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...