Un profesor de la Moscova dezvăluie: De ce 70% dintre ruși nu pot fugi de război și imperiul lui Putin este pe moarte

Un profesor de la Moscova dezvăluie: De ce 70% dintre ruși nu pot fugi de război și imperiul lui Putin este pe moarte

Grigory Yudin, un profesor și sociolog de la Universitatea Economică din Moscova, a explicat într-un interviu pentru publicația International Politics and Society din Bruxelles, cum percep rușii războiul din Ucraina. De asemenea, el vorbește și despre faptul că vor exista negocieri de pace numai atunci când guvernul lui Putin va dispărea, scrie Ziare.com.

Expertul afirmă că 70% dintre ruși nu pot fugi de război, iar Imperiul rus este cu siguranță pe moarte, iar țara s-ar putea transforma într-o republică, așa cum s-a întâmplat cu Germania și Franța, conform IPS Journal .

Războiul din Ucraina durează de 17 luni. Dintr-o perspectivă exterioară, este greu de evaluat modul în care cetățenii ruși obișnuiți privesc invazia. Societatea este în general profund divizată. Vorbim despre o țară cu un nivel incredibil de scăzut de încredere interpersonală, niveluri extrem de scăzute de interes pentru politică și în special de angajament politic, de credință în capacitatea cuiva de a influența politica. Războiul este în general perceput ca ceva care vine din exterior.

Profesorul vorbește despre cum percepe populația rusă războiul lui Putin din Ucraina. ” Dacă aruncați o privire mai atentă, puteți vedea clivajele care există în societatea rusă. Poate cea mai proeminentă este diviziunea generațională. Războiul este susținut de bătrâni, de bătrâni care își doresc o lume pe care o propun elitele ruse. Percepția asupra războiului și a situației este foarte diferită de la generație la generație”.

”Al doilea clivaj este diviziunea veniturilor. Acesta nu este doar războiul celor în vârstă, ci este și războiul celor bogați. Practic, este un război al oamenilor care nu vor muri în el. Bătrânii sunt pentru mobilizare totală, dar nu vor merge la acest război, își vor trimite copiii”, a explicat Yudin.

Sociologul rus analizează și cât de fragil este Imperiul rus în acest moment. ”Cu siguranță este un imperiu pe moarte. Puteți vedea asta pentru că practic nu oferă nimic zonelor pe care dorește să le controleze. Singurul lucru care se oferă este ideea de a readuce Uniunea Sovietică, care este practic o fantezie. Nu există proiecte de civilizație. Acesta este ceea ce îl face total neatractiv pentru ucraineni și pentru alte țări”.

Războiul din Ucraina are ca scop refacerea Imperiului rus

Yudin explică și faptul că cei mai mulți ruși nu pot fugi de război, din simplul motiv că nu au o situația materială prea bună și nici măcar nu au un pașaport.” Mobilizarea reflectă, dar și sporește aceste disparități. Este selectivă și țintită.

Se adresează persoanelor care au cel mai mic capital, nu doar capital economic, ci și capital social. Pentru a fugi sau a te ascunde, ai nevoie de suficient sprijin social. Majoritatea oamenilor nu înțeleg că marea majoritate a rușilor nu au fost niciodată în străinătate. 70% dintre ruși nu au avut niciodată un pașaport de călătorie”.

Expertul explică și care este gândirea lui Putin. ”Războiul înseamnă că Ucraina este o țară suverană. Ideea de a forța ucrainenii la masa negocierilor este favorizantă. Înseamnă să acceptăm implicit ideea lui Putin că Ucraina nu este o țară suverană, că altcineva va dicta condițiile. Putin este înrădăcinat în credința sa că Ucraina nu există. Acesta este lucrul pe care oamenii nu îl înțeleg.

Cu toate acestea, negocierea și restabilirea relațiilor dintre țări sunt necesare și de fapt inevitabile. Dar pentru a face asta, trebuie să înlăturăm obstacolul: oamenii de la Kremlin care distrug relațiile dintre grupurile apropiate din punct de vedere cultural.

După aceea, este cu siguranță nevoie de negocieri. Cred că Volodimir Zelenski o spune foarte clar: Nu vor fi negocieri cu această conducere, dar vor exista negocieri cu următorul guvern rus. Va fi nevoie de restabilirea relațiilor”.

El face previziuni și despre continuarea războiului din Ucraina. ”Atâta timp cât Putin va fi la putere, războiul va continua și va escalada. Pentru Putin, acest război nu este despre Ucraina. Acesta este un război pentru restaurarea imperiului. Și imperiul include cu siguranță țările din blocul Varșovia. Și din moment ce el nu crede în neutralitate, bineînțeles că scopul nu este să facă acele țări neutre, ci ca ele să revină în sfera de influență rusă”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB