Un râu peruan ''fierbinte'' îi fascinează pe oamenii de știință

Un râu peruan ''fierbinte'' îi fascinează pe oamenii de știință

Un misterios râu ''fierbinte'' din Peru intrigă de mai multă vreme lumea științifică, iar un geolog din această țară, Andres Ruyo, l-a găsit și studiat, relatează luni 7sur7.be, precizând că neobișnuitul curs de apă se numește Shanay-timpishka, ceea ce în limba indigenilor înseamnă "fiert la căldura soarelui".

"Nu este legendă. Chiar dacă apa nu atinge punctul de fierbere, ea poate fi văzută agitându-se, se poate auzi și mai ales se pot vedea vapori de căldură care învăluie locul'', a declarat specialistul în legătură cu râul din mijlocul Amazoniei a cărui apă are temperatura medie de 86 de grade Celsius.

Râul are aproape 25 de metri lățime, șase metri adâncime și curge pe o lungime de șase kilometri. Întrebarea pe care și-o pun oamenii de știință este cum poate o apă curgătoare atât de mare să rămână clocotită? În lume există și alte râuri care "fierb", cum ar fi în Islanda sau în Parcul Național Yosemite din SUA. În ambele cazuri, geotermia joacă un rol crucial în încălzirea apei fiindcă în apropiere se află câte un vulcan, lucru care nu este valabil pentru râul din Peru, față de care cel mai apropiat vulcan se găsește la 700 de kilometri distanță.

Spencer Wells și Jonathan Eisen, alți doi oameni de știință preocupați de râul fierbinte, au descoperit că unele micro-organisme, dintre care câteva necunoscute, sunt capabile să reziste foarte bine la căldura din acel loc.

"Mi-am dat seama că acest râu este o minune a naturii. Nu va rămâne însă așa dacă nu facem ceva", a atras atenția Andres Ruzo, care dorește ca guvernul peruan să protejeze râul misterios.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...