Un război Rusia-Ucraina, prevăzut acum 30 de ani de SUA

Un război Rusia-Ucraina, prevăzut acum 30 de ani de SUA

Lawrence Eagleburger, scretar de stat al Statelor Unite între 1992 și 1993, a transmis o notă de 23 de pagini succesorului său, Warren Christopher, cu un rezumat despre punctele fierbinți și locurile afectate de tensiuni , „atât necazuri... cât și oportunități”, unele rămase din timpul Uniunii Sovietice, care încetase să mai existe cu 13 luni mai devreme. Lista includea pericolul războiului în fosta Iugoslavie „o prăbușire a reformei în Rusia și o revenire la o formă de guvernământ autoritar”.

Foto Shutterstock

El a avertizat, de asemenea, despre pericolul unui conflict armat între „Rusia și oricare dintre numeroasele state de la periferia sa”. „Ucraina nu este cea mai probabilă, dar cu siguranță cea mai periculoasă posibilitate”, a scris Lawrence Eagleburger. Treizeci de ani mai târziu și aproape un an după invazia pe scară largă a Rusiei, Rusia și Ucraina duc acum cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial. Nota este unul dintre documentele recent desecretizate, publicate săptămâna trecută de Arhiva Securității Naționale, o organizație neguvernamentală găzduită la Universitatea „George Washington” din Washington, D.C.

Raportul trece în revistă și o serie de probleme potențiale care ar putea să apară în fosta Uniunea Sovietică și avertizează că problemele economice cu care se confruntă Ucraina după destrămarea URSS „ar putea agrava cu ușurință tensiunile cu Rusia și în privința problemelor de securitate”. Era vorba în primul rând de împărțirea flotei sovietice de la Marea Neagră între Rusia și Ucraina.

Americanii, conștienți de tensiunile dintre Rusia și Ucraina

Raportul menționează și soarta armelor nucleare sovietice rămase pe teritoriul ucrainean. Unii oficiali americani aveau temeri că acestea s-ar putea pierde sau ar putea fi furate și vândute pe piața neagră. Aceleași temeri pe care le aveau și cu privire la arsenalul nuclear rusesc.

„Am putea tempera comportamentul Ucrainei dacă am tratat țara drept un jucător important de sine stătător – nu ca un apendice al relației noastre cu Rusia”, a scris Eagleburger.

„În același timp, ucrainenii trebuie să înțeleagă că dacă vor să fie luați în serios, arsenalul nuclear este un dezavantaj, nu un avantaj”, a mai scris Lawrence Eagleburger.

În 1994, Ucraina a semnat un acord numit Memorandumul de la Budapesta ”. Acesta consta dintr-o serie de garanții date Ucrainei, Belarusului și Kazahstanului pentru a le convinge să renunțe la armele nucleare moștenite din epoca sovietică și să le trimită în Rusia. În schimb, le era garantată inviolabilitatea granițelor naționale. Garanți ai acordului erau Statele Unite, Marea Britanie și Rusia.

Astăzi, atât unii oficiali ucraineni cât și observatori occidentali argumentează că Ucraina a greșit când a semnat memorandumul. Dacă și-ar fi păstrat armele nucleare, poate că Rusia nu ar fi invadat cu un an în urmă.

„După destrămarea URSS, Statele Unite erau îngrijorate că în fostul spațiu sovietic s-ar putea repeta un scenariu iugoslav”, a spus Thomas Graham, fostul angajat al ambasadei americane la Moscova în timpul URSS pentru RFE/RL. „Iar cel mai grav conflict ar fi fost între Rusia și Ucraina, de aceea urmăream situația cu mare atenție”.

„Eram conștienți de tensiunile dintre Rusia și Ucraina, și am făcut tot ce am putut ca să le controlăm, să nu se răspândească”, a mai spus Graham.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…